Sworn Enemy – The Beginning Of The End

Sworn Enemy – The Beginning Of The End

Sworn Enemy – The Beginning Of The End

2006, Abacus Recordings / Century Media / Dallas


 


Vedno bolj aktualna je tema, kako se hardcore zasedbe prelevijo v popolne metalce. Imen sploh ni potrebno podajati, saj je za dokaz dovolj ogled obisk Metal Blade, Century Media in podobnih založb, ki v zadnjih letih skorajda nosijo več hardcore imen kot poprejšnje divizije metala.


 


Sworn Enemy prihajajo iz Queens, NY. Zasedba je nastala v letu 1997, od hardcore benda, ki prihaja iz New Yorka, pa si lahko že približno ustvarimo sliko. Madball? Agnostic Front? Ne ne, Sworn Enemy so prerastli v napeto thrasherijo. Sicer nosijo za seboj Negative Outlook EP, izdan na založbi Hatebreed frontmana Jameya Jaste, ter album As Real As It Gets iz 2003. Vendar tokrat pričakujte nekaj povsem drugega. Na 11 komadih se zvrsti zgradba komadov, ki najbolj spominja na kakšne Cataract, Born From Pain ali podobne ‘prerojene’ hc-to-metal zasedbe. Zlobne ‘slayerizirane’ thrash kitare, še bolj zloben vokal in napetost ritma, da je kar hudo. Vse skupaj začinjeno z občasnim soliranjem, da pritegnejo ja še ušesa ljubiteljev kitarske virtuoznosti. Seveda pa je nujno potreben še občasen mosh element, da se ne pozabi od kod fantje prihajajo!


 


Kar se tiče osebne izkušnje, mi album, kljub tehnični dovršenosti, ne nudi kaj več kot ponavljajoče se žaganje, nikakršnih sprememb na vokalu ter pretirana podobnost komadov. Izgubljeni v poplavi tovrstnega klišeja. Vem, nič kaj preveč entuziastično. Mogoče bi po n-tičem poslušanju album le dosegel boljšo, pravo obliko. Besedila se vrtijo okoli družbeno-političnih tematik, vsakodnevnega prebijanja osebnih demonov itn. ‘Shutter from the sight annihilation of us all, in the blink of an eye the decimation of all of mankind, wipe away all the sins of the earth cleanse the ground a new rebirth.


 


Sworn Enemy so bili leta 2005 support Madball na evropski turneji, pomnim pa da so igrali tudi na enem prejšnjih Pressure festivalov. Poleti se menda vračajo k nam, tako da mogoče zadeva v živo izgleda veliko bolje.


 


Valter Cvijič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.