Stranci – Zavrnjeno

Stranci - Zavrnjeno

Stranci – Zavrnjeno

2004, Samozaložba


Evo, Stranci so pri meni res dobili status ‘zavrnjeno’. Kar nekaj časa sem namreč odlašal z njihovo recenzijo. Sam album (glasba) je povsem na nivoju današnjih pankrokerjev, ki jih pri nas ni malo.. Svojo muziciranje poimenujejo ‘Garažna ljuta rokćina’. Priznati pa je tudi treba, da sam plošček zveni ravno tako, kot da je posnet v garaži (kot demo; ampak to je za pankerje itak presežek), čeprav neke revolucionarnosti ni občutiti. Ljut pa je bolj vokal, kot pa sama glasbena podlaga in teksti.


Jezik je pretežno srbo-hrvaški. Čeprav vam samo ime in provokacija skozi naslov ploščka dajeta filing, da bi lahko bila postava tudi ‘izbrisana’. Vokalno so na nianse podobni ljubljanski Carini (Marin Rosić), vendar je akcent dokaj nebalkanski. Sliši se, da so naši. Kot denimo pri Perotu Lovšinu obdelava Bregovićeve ‘Ne spavaj mala moja’. Jep, da so naši se pozna tudi na rimah. Nekako nelogične so. Otroško klanfane. Vendar je album dokaj poslušljiv. Občutek boste imeli, da ste jih že nekje slišali. Pustimo tiste predelave (Pankrti). Priredbo je itak treba v nulo oddelat, če jo uvrstiš na disk.


Medijske podpore in ozadja kot ga ima Carina Celjani vsekakor nimajo. Zato bo njihov boj težji. Posebej v času poplave turbo-popularne mode. Čeprav menim, da bi lahko svoje ime, glas in stas (zvok) pametno iztržili. Jah, vem – punk ne jebe komerciale. Ampak, a niso ravno Seksualni pištolji bili ravno slednje – komercialne pizde?


‘Ti si samo jedan leš, koji skuplja prljav keš..’


Marko PIGAC

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.