Jesu in Final v Menzi

jesu_final_004

JESU, Final; Ljubljana / Metelkova mesto / Menza pri Koritu, 24.5.2006


Odrske deske Menze pri koritu so nam v sredo postregle z zasedbo Jesu in solo projektom Final, oba iz Velike Britanije. Jesu je edini projekt neumornega Justina Broadricka, osnovan po razpadu industrialcev Godflesh, ki ni elektronske narave, temveč temelji na kitarskem zvoku. Dočim je Final nežen solistični projekt istega avtorja.


Uvodoma se je metelkovski publiki v Menzi predstavil sam Justin v okviru solo projekta Final. Gre kratkomalo za predstavitev njegovega kitarsko-računalniško sproduciranega razbolelega bas-cvilečega zvoka. Hmmm, …razmišljam o dobri plati nastopa, in edino, kar mi pride na misel je, da nas je Justin spustil v svojo glasbeno temnico, odprl se nam je v tem smislu, da smo lahko pogledali skozi ključavnico in opazovali, kako osamljeno ustvarja neke linije detonirano zaprtih basov preko svojega laptopa… Mi nismo motili njega in on ni motil nas. In ravno v tem je problem, kajti jaz sem na koncert prišel z namenom, da me kdo na odru zmoti, da mi spuca ušesa in zresetira… Nekako neopazno se je na oder prikradel tudi basist, ki je po instrumentu vlekel z godalom. Ne, tudi ta kombinacija nas ni zmotila.


No, po polurnem premlevanju o neuspelosti projekta Final in »larpurlartizmu«, ki nam je bil tokrat serviran, so oder zasedli Jesu. Pogruntavščina Justina, nekoč čelnika bolj ali manj znanih Godflesh in člana ad-hoc projektov, kot so Painkiller ali Techno Animal. Že lanski nastop Jesu v Cvetličarni, ko so nastopili pred znamenitimi Isis, bi lahko ocenili kot povprečen, brez pretiranega godbenega in zvočnega presežka. Vendar, po sredinemu nastopu sodeč, bi lanskemu nastopu Jesu lahko pripisali čisto desetko. Tokrat ni bilo nobenih ritem mašin (očitno so Godflesh resnično postali preteklost), organskih tolkalcev in drugih dodatkov, katerih strežbo smo pričakovali. Ambientalni kitarski hrup je enostavno tekel, brez zvočnih manipulacij, z mestoma retardiranimi vokalnimi vložki Justina na skorajda sobni jakosti… Jesu so postregli prisotnim slušateljem s precej povprečno in nezanimivo godbo, mestoma smo sicer dvignili obrvi in stegnili vratove na račun skromnih tehnikalij, seveda v želji, da bi dobili nekaj premišljene kaotičnosti in neposiljenih menjav ritma. Dobili smo le doomersko počasno, močno in manj glasno kitarsko godbo in tako od začetka do konca nastopa. Brez pretiranega godbenega in zvočnega presežka, le morda testiranje glasbeno (ne)sprejemljivega auditivnega praga publike.


Postava:
Justin K Broadrick: glas, laptop, kitara
Ted Parsons: bobni
Diarmuid Dalton: bas


Za RON spisal in pofotkal Milko Pečanič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.