Gentleman in Jahcoustix širila mir in ljubezen v Križankah

2006_05_14_gentelman_001

Jahcoustix & Dubios Neighbourhood
Gentleman &The Far East Band
Ljubljana,  Križanke / nedelja, 14. 5.2006


Pa smo jo dočakali. Skankin Manio Vol. 3, projekt organizatorjev Reggae Riversplasha in prihajajočega Lakesplasha, ki je tokrat s seboj prinesla velikana svetovne reggae scene, Gentlemana. Križanke je preplavil rastafarijanski duh. O prerivanju, nasilnem vedenju in pijanih izgredih ni bilo ne duha ne sluha, vsepovsod je bilo videti le razposajene obraze, ki so vsi po vrsti izražali veliko pričakovanje.


Na odru se je prvi pojavil Jahcoustix, mlad, simpatičen in obetaven glasbenik, ki smo ga lani lahko poslušali na Riversplashu. Ni mogel skriti navdušenja nad dejstvom, da  skupaj s svojim bendom, Dubios Neighbourhood, na turneji spremlja nekoga kot je Gentleman. Jahcoustix je ženski del publike očaral že s svojim nasmehom, vsi pa so premikali boke v ritmu odličnega roots reggaeja. Dober odziv pisane množice, ki je bolj in bolj napolnjevala prostor med Plečnikovimi zidovi, je Jahcoustixa pripravil do tega, da je postregel s še nekaj ska komadi. Hitrejši ritmi so ogreli telesa vsem privržencem jamajške glasbe in kljub temu, da Jahcoustix ni razočaral občinstva, je večina potihem čakala nekoga drugega. Po dobri uri in bučnem aplavzu se je Jahcoustix poslovil.


Med polurnim premorom je bilo v zraku polno pozitivne energije, na vsakih pet minut je množica klicala glavno zvezdo večera in zraven vztrajno ploskala. Ko se je iz zvočnikov zaslišalo petje,  vzklikanju ni bilo kraja. Na odru sta se izrisali dve ženski silhueti in presenetili z močnima in prodornima glasovoma. Z odličnim občutkom za ritem sta Jamajčanki v slogu rythm ’n’ bluesa pod žaromete povabili še kavalirjev The Far East Band in »predstava« se je lahko začela. V beli srajci in s širokim nasmehom se je prikazal veliki Gentleman. Njegovo ime je upravičeno, med koncertom je namreč vedno znova in znova užival v tem, ko je s publiko vzpostavljal pristen stik, jo nagovarjal v stilu: »Give me some signal«,  jo pozival naj prižge vžigalnike in skupaj z njo pel. Mešanica dancehalla in roots reggaeja, ki je začinjena z malce r ’n’ b-ja, je pozitivno delovala na večino prisotnih, ki so presenetili z dobrim poznavanjem Gentlemanovih besedil. Komadi, kot so Far away, Dem Gone, Superior in Dangerzone iz albumov Journey To Jah in Confidence, so popolnoma navdušili in vsi so se počutili »ire«. Preprosta besedila z globljim sporočilom, ki pravi mir, ljubezen, enakost, svobodo in pozitivno mišljenje vsem, niso nič novega, saj so skupna skoraj vsem reggae izvajalcem, pomembno je le, da dobro vplivajo na publiko in na tem koncertu je vsekakor bilo tako, k temu pa je še dodatno pripomogla Gentlemanova karizma.


Po uri in pol, ki se je zdela dolga petnajst minut, se je kavalir že poslovil, vendar je še zadnjič upravičil svoje ime in se je po glasnem topotanju nog in vzklikih seveda vrnil na oder. Brez Bob Marleya ne gre in njegova Redemption Song je bila kot nalašč za konec, zapel pa jo je brez spremljave, skupaj s publiko. »Won’ t you help to sing, these songs of freedom…«


Danaja Batinič


foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.