Dioniz – Ubi Bacchus ibi Venus…vol.1

Dioniz – Ubi Bacchus ibi Venus…vol.1

Dioniz – Ubi Bacchus ibi Venus…vol.1


2006, Dallas records


V naših krajih precej nepoznana skupina Dioniz prihaja iz Splita. Skupaj so sicer že dolgo – skoraj deset let. Praktično predstavljajo edino rock skupino z avtorsko glasbo s tega področja – s tako dolgim stažem. Leta ’99 so izdali svoj prvenec, prvi studijski album Ništa o ljubavi. Letos nas skušajo prepričati z novim… Pri temu albumu je zanimivo, da je bil sprva mišljen kot dvojni album s 23 avtorskimi pesmimi. Vendar je želja zvodenela in pred nami je enojni album z 11 avtorskimi skladbami. Drugi del albuma je napovedan v sredini leta 2006.


Pojdimo malo k albumu Ubi Bacchus ibi Venus vol.1… Album sam poslušalcu ne ponudi nič novega. Vse je že davno slišano, ponekod zvočna in shematska slika potegne na System of a Down. Najboljši adut njihove glasbe so nedvomno besedila, ki prihajajo izpod peresa pevca in kitarista Davorja Glavana (poleg Glavana v bendu igrajo še Alen Pavelić, Ivan Ivanišević in Mario Stojan). Besedila so socialno-ljubezenske tematike. Še pred izidom albuma so Dioniz lansirali single Kost. Kot večina pesmi na albumu je pesem podprta s surovim zvokom kitare in počasnim tempom. Borna produkcija deluje starikavo, čeprav je v glasbi sami čutiti spogledovanje z modernim. Nedodelan zvok kitar in bassa – bass kitara se z zvočno sliko sprehaja od zvoka značilnega za Motorhead, drugič je podobna Deep Purplom. Vmes poskuša vnesti še nekakšne funky epizode, ki pa ne prepričajo. Tako razbija enotnost albuma celega. Kitare so sicer močne, vendar nekarakterne. V večini pesmi taka slika kitar ne paše. Bolje se integrirajo v mirnejše skladbe. Z vokalom je ista zgodba. V ‘jeznih’ komadih ne deluje suvereno, vokalno je okoren. V mirnejših pa je lepo dinamičen, barva glasu je bolj sprejemljiva. Na trenutke ima vokal podoben Massimu Saviču (globočina, žametnost in specifičnost tehnike), tudi Damirju Urbanu… V pesmi Pare gostijo Sašo Antića iz popularne skupine TBF. Ta odrepa par verzov. Moti to, da glasba v ozadju igra vlogo statista. Važno, da je v pesmi nekdo od poznanih fac?!?


Ker pa vedno kupimo CD v ovitku, se le temu vedno posebej posvetim. V tem primeru je ovitek albuma Ubi Bacchus ibi Venus vol.1 zelo ličen izdelek. Ilustracije znotraj booka so kvalitetne in kontekstualne. Ovitek je kvaliteten na otip, daje občutek kompaktnosti – škoda, da ga glasba ne dohaja. Kot že povedano, adut tega albuma so zagotovo teksti, ovitek pa je eden boljših izdelkov zadnjega časa. Že slišano…


                                                                   Dragan Babuder 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.