Za vedno cvičk

cvickarija2006_001

Cvičkarija, 19. 4. 2006, Križanke, Ljubljana


Bolj ko si se na deževni sredin večer približeval Križankam, več taku-jev se je slišalo in avtomobilske tablice z NM-registracijo so se množile kot gobe. Ta odlično obiskani praznik vina je z regionalno pijačo, regionalno paradno rock skupino in regionalno Mamko resničen meeting point vseh Dolenjcev v Ljubljani, ki se jim v manjšini pridružijo pripadniki preostalih slovenskih regij.


Če so Od Franclna možgani igrali nekaj deset poslušalcem, je Omar z bendom v slabi uri Križanke dodobra oživel in napolnil. Tako zelo je poslušalstvo drlo noter, da je bilo gibanje proti toku precej utopičen poskus, pa tudi gibanje s tokom je marsikdo prestavil za kake pol ure in upal, da bo ljudi slej ko prej zmanjkalo. Zelo narobe, kajti ko zazvenijo prvi zvoki Dan D-jevskih kitar, ponori še vse malo starejše in malo bolj moško, kar pomeni nov napad na redarje, ki že stotič razlagajo, da se pijače iz predprostora pač ne nosi v glavni prostor, pa naj bo to logično ali ne.


Naj se vrnem na začetek. Že popoldan se je pred Križankami zbralo lepo število obiskovalcev, ki so na štantih veselo degustirali cvičke različnih vinskih kleti. Kasneje je bil na glavni prireditvi razglašen zmagovalec, Cviček cvička, Janez Colnar iz Vinogradništva Colnar. Me prav zanima, koliko ta naslov pripomore k prodaji prav njegove kiselkaste tekočine, glede na to, da je ljudstvo ob razglasitvi zvečine že itak alkoholno zastrupljeno in ploska bolj tja v en dan.


Resnejše dogajanje na notranji strani zidu se je začelo ob Omarjevem nastopu, ki je bil sestavljen iz njegovega železnega repertoarja, tj. spevni komadi s plošče + Karmen S. + Green Day (in še Trkaj kot gost). A je zažgalo, ni kaj. Odlično vzdušje se je ob nastopu dolenjskih legend Dan D samo še stopnjevalo. Tudi oni so se držali ustaljenega reda, na odru se jim je pri Rokah pridružila Polona Kasal, za bolj intimno in romantično vzdušje pa je kot naročen prišel akustični Le naprej. Presenečenju, ne prvič videnemu nastopu fejk Village People z YMCA, in nekaj precej slabo razumljenim štosom je sledil v zanj tako zelo značilni podobi še tretji bend. Po prvih nekaj sekundah zmede, ko sta dva člana na odru zamenjala anonimneža, so se stvari postavile na svoje mesto, in Elvis Jackson so lahko že stotič v publiko metali WC-papir in v karirastih kratkih hlačah igrali ska hit za hitom.


Cvičkarija je simpatičen praznik vina in glasbe, na katerega se pride napit in naplesat ter anualno pozdravit svoje dolenjske prijatelje. Z na celotno Slovenijo razširjeno veselico (LJ, MB, IZ in NM) pa se gotovo še dolgo ne bo pozabilo, katero vino je tisto za vedno.


Tina H. Zakonjšek


foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.