Turku Romantic Movement

Turku Romantic Movement

Turku Romantic Movement

Turku Romantic Movement je finski rock bend, ki je nastal iz pepela finske verzije Turun Romantiikka.
Skupina TRM je izdala tri albume na Finskem: ‘Ajatus on kapinaa’ (Misliti je uporniško) leta 2002, ‘Metamorfoosi’ (Metamorfoze) leta 2003 in ‘Rock’n’rollin viimeiser dandyt’ (Zadnji dandyji rokenrola) lansko leto. Posneli so tudi 3 single ter igrali so več kot 120 koncertov po Finski, kjer zaslužno slovijo kot ultra energični koncertni bend. Stil Turku Romantic Movement je raznolik – od agresivnega kitarskega rocka to skandinavskih melodij. Besedila so polemična in socialno osveščena.
Po treh koncertih v Sloveniji in enem na Hrvaškem, so se z Neilom Leytonom odpravili v Avstrijo, Nemčijo ter Švedsko. Nekaj vprašanj sem zastavil kitaristu, ki sliši na ime Pete.


1. Kako je nastal bend? Ste se poznali že pred tem? Ste poslušali isto zvrst glasbe?
Z Ramijem (kitara, vokal) se poznava že iz prejšnjih bendov. Hoteli smo sestaviti novo skupino, ki bi imela več teže na besedilih, vizualno podobo glam rocka in pa nihilistično punkovnsko držo. Rami je poznal basisko Mickan že od prej. In pa bivši bobnar Kicke je predlagal, da za bobne postavimo Kikkeja. Na nas so vplivali The Clash, Manic Street Preachers, David Bowie in finske skupine kot so Hanoi Rocks.


2. Zakaj ste se odločili za spremembo imena, iz Turun Romantiikka v Turku Romantic Movement? Zaradi jezikovnih ovir na tujem trgu?
Ja, radi bi postali mednarodne zvezde (se zasmeje)! V resnici pa je bil to preprosto logičen korak naprej. Izdali smo tri albume na Finskem in že dolgo govorimo o tem, da bi radi posneli tudi nekaj pesmi v angleščini. Zdi se nam zelo pomembno, da se ne ponavljamo! Zato smo se po treh zelo različnih albumih v finščini, odločili posneti album v angleškem jeziku.


3. Kakšne vrste ljudje hodijo na vaše koncerte?
Zelo različni! Od rokerjev, do punkerjev in gotičarjev.


4. Neil Leyton vas je povabil, da greste skupaj na evropsko turnejo in celo turnejo poimenoval po eni od vaših pesmi (Generation updated). Kako ste se spoznali? Kako je igrati z njim na odru?
Mikko, ki je direktor Neilove finske podružnice založbe Fading Ways, je pripeljal Neila na Finsko in nas kontaktiral, če bi ga želeli spremljati na koncertih. Ideja nam je bila všeč in sedaj smo tukaj! Rami, Kikke in jaz (Pete) spremljamo Neila, ko igra sam na Finskem. Poleg tega, da je odličen pisec pesmi, je super oseba in o veliko stvareh ima enako mnenje kot mi.


5. Kdaj bo izšel novi album?
Trenutno je zunaj dvojni single CD, ki vsebuje naši dve pesmi Animals in pa Generation Updated, ki smo ju posneli v angleški verziji par let nazaj in pa dve Neilovi pesmi – Fires Of The Heart ter Lie To Me. Pišemo, skladamo in snemamo pa že material za novi album, ki bo izšel jeseni.


6. Kje lahko slišimo vašo glasbo na internetu?
Na naši uradni spletni strani www.turkuromanticmovement.com, na www.myspace.com/turkuromanticmovement in naše starejše videospote ter ostalo na naši finski spletni strani www.turunromantiikka.com.


Izak Košir

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.