The Kooks – Inside In Inside Out

The Kooks - Inside In Inside Out

The Kooks – Inside In Inside Out

2006, EMI / Dallas

The Kooks so angleški bend. In angleški tisk jih ponosno označuje za skupino s pristnim »brit« zvokom, nekakšnim križancem med Beatli v melodičnih časih in Police. Poslušanje njihovega prvenca Inside In Inside Out pa je v meni zbudilo dvome o teh pogumnih trditvah tako ponosnih Britancev. Fantje so sicer resda rosno mladi in morda lahko veliko obetajo v prihodnosti, a njihov prvenec Inside In Inside Out je daleč od kakega Sgt. Pepperja.  


Res je, da sem ocene, ki so jih Angleži lepili Kooksom, bral, še preden sem dodobra prebavil plošček, a sem po nekajkratnem poslušanju kljub temu ostal dokaj hladen. Album sicer ponuja 14 sklad, ki sicer krožijo od akustičnih, a vseeno precej vedrih skladb, pa do tistih, bolj električno navdihnjenih. Tudi ta »dvojnost« plošče morda da misliti, da so The Kooks zajadrali nekam med rodno Anglijo in New York. Morda še iščejo lastno, bolj definirano identiteto, a včasih ob poslušanju dobiš občutek, da kakšno stvar »posvojijo« od The Strokes in njim sorodnim bendom, nekatere rife pa so zložili neposredno po poslušanju kakega albuma The Police. Komadi, ki namreč zelo spominjajo na omenjeno Stingovo bando, sta na primer Matchbox in Naive. Tudi celoten album je nekako razdeljen na dva dela: prva polovica ponuja bolj lahkotne akustične skladbe, na drugi polovici pa se znajdejo pesmi, v katerih so Kooks bolj raziskovali nove prijeme. V komadih se namreč pojavljajo bolj kompleksne strukture z več eksperimentiranja tako na vokalu kot inštrumentalno. Ravno zato je druga polovica albuma precej močnejša od prve, a kljub temu bode v uho včasih precej očitno naslanjanje na melodiko in pristope že omenjenih bendov. Tako na trenutke The Kooks sploh ne izpadejo slabo, a pričakovanja po predhodno prebranih ocenah niso bila ravno izpolnjena. Če bi na primer celoten album tako stal kot njegova druga polovica, bi bili priča precej bolj prepričljivemu prvencu. 


Lahko bi rekli, da so The Kooks pokopala visoka pričakovanja. Inside In Inside Out nikakor ni slab album, sploh za prvi album rosno mladega benda. Morda od »kooksov« dobimo kaj konkretnejšega v prihodnosti. 


                                                                  Peter Cerar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.