Terrafolk spravili otroke na noge

terrafolk_april_2006_064

Terrafolk, Ljubljana / Cankarjev dom, 31. 3. 2006


Koncert bo ob 17. uri, sem prebrala na terrafolkovi spletni strani in se začudeno zastrmela v ekran. Ura koncerta se mi je zdela povsem neobičajna. Potem sem poleg ure prebrala še: »v okviru otroškega abonmaja in za izven«. Računalniški ekran je bil tisti dan že drugič po vrsti deležen mojega  začudenega pogleda. Terrafolk za otroke?


Odgovor dobim že po nekaj minutnem preigravanju dveh stalnih članov skupine, Bojana Cvetrežnika na violini in Danijela Černeta na kitari ter gosta, Janeza Dovča na kontrabasu. Mlado občinstvo v spremstvu staršev namreč začnejo ogrevati z rusko skladbo Korobochka, ki otroke pripravi do radostnega ploskanja. Po končani pesmi in mogočnem aplavzu zgovorni Bojan nagovori male korenjake, jih spravi v smeh in jim tako dokončno vzbudi zanimanje. Nato se skupini pridruži še drugi gost, Marko Hatlak na harmoniki in vzdušje postaja čedalje bolj zanimivo. Srbska pesem z naslovom Ajde Jano in značilnim prehajanjem iz počasnega v hiter tempo opogumi najprej neko deklico. Udoben sedež zamenja za prostor pred odrom, nepremično sedenje pa za neutrudljivo poplesavanje v ritmu odlične glasbe. Kasneje se deklici pridruži še večina ostalih otrok v Linhartovi dvorani in svoje navdušenje nad glasbami sveta kažejo tudi tako, da začnejo plezati na oder. Takšen odziv mladih pogumnežev verjetno še nastopajoči niso pričakovali, vendar se hitro znajdejo in z besedami, »to je naše igrišče in tisto vaše«, hitro »naženejo« otroke z odra, da lahko nemoteno nadaljujejo z glasbenim improviziranjem.


Glasbo igrajo iz vseh treh albumov, največ skladb je iz zadnjega albuma z naslovom N’ taka. Čutiti je vpliv balkanske, ciganske, slovenske ter drugih glasb sveta. Seveda pa niso samo otroci navdušeni, tudi starejši so prevzeti ob njihovih vokalnih vložkih, obvladovanjem več inštrumentov hkrati, odlični improvizaciji in ob vidnem uživanju v tistem, kar delajo. Otroke ponovno spravijo v smeh z inštrumentalnim oponašanjem vlaka in jih nato zaposlijo še s ploskanjem na njihov ukaz. Zanimivo je tudi »tekmovanje za hitrejšo harmoniko« v katerem tekmujeta Marko in Janez ter kitarski solo Danijela.


Po eni uri se Terrafolk hoče posloviti od polne dvorane, vendar je to edina stvar, ki jim na tem koncertu ne uspe. Po bučnem aplavzu so prisiljeni priti nazaj in odigrati še eno pesem. Tako se popoldanski koncert konča in zdi se mi, da je malokdo zapustil dvorano ravnodušen.


Terrafolk priporočam vsem glasbenim sladokuscem. In tudi otrokom.


Danaja Batinič


foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.