Taborniška fešta v Križankah

taborniki1

Ljubljana / Križanke,22. 4. 2006


Mestna zveza tabornikov Ljubljana je ob svoji 10-letnici organizirala koncert v sloganu Nori od mladosti. Za to priložnost so izbrali ljubljanske Križanke, ki jih je že malo pred devetnajsto uro preplavilo malo morje otrok, najstnikov in tistih malo starejših.
   Večino izmed zabave željnih ljudi so predstavljali taborniki vseh starosti, veliko pa je bilo tudi »civilnih« oboževalcev dobre glasbe.


Med čakanjem na prvo skupino, so za zabavo skrbeli taborniški žonglerji  in izvajalci diabla. Če pa nisi ravno ljubitelj akrobatskih predstav, si se med čakanjem lahko sprehodil po galeriji in si ogledal razstavo fotografij, ki prikazujejo odlomke iz taborniškega življenja.
Zabavno čebljanje se ni prenehalo niti takrat, ko so odprli vrata in se je množica pisanih rutk začela pomikati proti vhodu. Vsak si je našel svoje mesto in nestrpno pričakoval začetek. Še posebej med mlajšimi taborniki je bilo čutiti nemir, skakali so, se zvirali in si poskušali utreti pot do prvih vrst, kar pa jim ni najbolje uspevalo, saj so se tam utaborili najstniki in ljubosumno čuvali svoj teren. 
Nekaj minut do osmih so se ugasnile luči, nekaj trenutkov je vladala tišina, nato pa se je zaslišalo kričanje, saj sta oder zasedla Slon in Sadež s svojim bandom. Prisrčno sta pozdravila vse zbrane in izrazila navdušenje, da sta lahko prisotna na tako pomembnem dogodku.
Skupaj z njima so tudi zbrani taborniki prepevali hite, ki so se vrstili drug za drugim. Tako smo lahko uživali ob Talibanu, Medvedih, Fantastičnih 5, podali pa smo se tudi po Levem pasu in prehodili pot f(x). Da pa med zapetimi komadi ne bi bilo dolgčas sta poskrbela s svojim brezmejnim smislom za humor.


Sledil je petnajstminutni odmor, da so lahko pripravili vse potrebne inštrumente zelo popularnih Big footov. Najbrž je že vsem jasno, da so bili ravno oni deležni največjega aplavza. Kričanje ob njihovi rocerski pojavi je odmevalo vse do ljudi, ki so se utaborili na zunanji  strani obzidja v upanju, da bodo ujeli kakšen akord. Kot vedno so tudi tokrat Big Footi pričarali nepozaben koncert s svojimi že skoraj zimzelenimi komadi. Mala nimfomanka, Še mal bl dol, Vrn se k men, Krila, Garbage, Nova pravila in ostale uspešnice so odmevale po koncertnem prizorišču. Tudi ko so se že poslovili in odšli z odra smo vedeli, da to še ni konec. Z bučnim ploskanjem in kričanjem njihovega imena smo jih zopet privabili na oder. Tako so za konec občinstvo razgreli z legendarnim Ledom s severa in nepozabnim štiklom Nisem več s tabo. Tiste v prvih vrstah pa so razveselili z dvema majicama, ki so jih vrgli med zbrane, palčkami bobnarjev in trzalicami. 


Zadnji pa je oder zasedel mož s črno kitaro. Tako je, ta večer je tabornike zabaval tudi Vlado Kreslin, mož, ki je ljubljenec vseh generacij. Njegov prepoznaven glas je občinstvo zazibal v mirne ritme in besedila o naravi, ljudeh in ljubezni. Če se poglobiš v njegove pesmi kaj kmalu spoznaš tudi njihova sporočila. Najbolj pa me je presenetilo dejstvo, da toliko mladine pozna njegove pesmi. Ne samo nekaj najbolj znanih kot so na primer Tvoje jutro, Od višine se zvrti in Črna kitara, temveč vse! S svojim glasom in posvetnimi besedili je segel v srce tudi mladim, kar je dandanes prava redkost. Tudi njega niso kar tako spustili z odra, vzklikanje ga je privabilo nazaj, tako, da se je poslovil z vsem dobro znanima pesmima Je v Šiški še kaj odprtega? In Vrbo. 


Ni kaj, Zveza tabornikov se je pri organizaciji res potrudila. Po Kreslinovem nastopu namreč noči še ni bilo konec. Za pravi spektakel so poskrbeli še žonglerji in bruhalci ognja. V temi so izvajali dih jemajoče akrobacije z ognjenimi vrvicami in baklami.


Komaj čakamo dvajsetletnico taborniške zveze, le kaj nam pripravljajo za takrat?


Špela Sadar


foto: Matjaž Tančič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.