Shapeshifters – Sound Advice

Shapeshifters - Sound Advice

Shapeshifters – Sound Advice

2006, EMI / Dallas


 


Če še nikoli niste naleteli na Britance, ki spreminjajo obliko, so vaša ušesa skoraj zagotovo kdaj trčila ob njihov megahit iz leta 2005, Lola’s Theme. Ne? Ste prepričani? Ali vam besedilo »I’m a different person, jeeeee, turned my world around« kaj pove? Da, seveda! To je tisti prijetno zveneči poletni house hitič, ki se je vrtel povsod, ne samo tam, kjer house domuje sicer in nam je zlezel pod kožo, še preden smo uspeli izvedeti, kdo je njihov avtor. Poleg nesmrtne uspešnice, ki je posvečena ženi enega izmed avtorjev, sta Simon Marlin in Max Reich, ki predstavljata jedro fenomena Shapeshifters, pripravila zbir svojega avtorskega dela in nam ponudila zvočni nasvet. Zanikali bi, če bi rekli, da ga nismo že nestrpno pričakovali in potiho upali, da Shapeshifters niso le »one hit wonder«.


 


Čeprav se album začne malce v drugačnem slogu, kot smo pri njih vajeni, je to samo še en dokaz, da res nikoli ne veš. You never know je po besedah avtorjev kritika Bush/Blair sodelovanja, vendar je v njem mogoče najti še kaj več. Močan vokal in pomenljivo besedilo razkrivata globljo plat plesne in elektronske glasbe ter nakazujeta na večplastnost ustvarjalnosti, ki jo Shapeshifters nedvomno premorejo. Kmalu po začetku pa se pokaže, za kakšen zvočni nasvet v bistvu gre. Sensitivity je osnovan na starem, še nikoli slišanem samplu iz zlatih sedemdesetih in je predvsem prijeten pravi house, ki se spogleduje z diskom.


Precej disko elementov je moč zaznati tudi v Lola’s theme, v katerem o tem, da je drugačna oseba, prepeva Cookie. Njihov nedvomno največji hit do danes, si je na albumu prislužil tretje mesto, na lestvicah pa je zelo dolgo kraljeval na prvih. Navdih zanjo sta dobila, ko je Lola, Simonova žena, brskala po svoji zbirki starih plošč in si zraven prepevala, medtem ko sta fanta ždela v studiju in ustvarjala. Legenda je bila rojena in živi še danes ter pooseblja to, za kar se Shapeshifters zavzemata. Neverjetno, pa vendar resnično je, da sledi Incredible, aktualni single, za katerega je vokale prispevala Kelly Marie in skupaj so sestavili prijetno pozitivno house neverjetnost. Really Feel je presenečenje: najprej zato, ker je besedilo odpel Simon, drugič pa zato, ker je izlet v malce drugačno glasbeno podobo, kot jo povezujemo s Shapesifters. Z Over Me so ponovno šli preko meja plehke elektronike. Počasnejša stvaritev, obogatena s čudovitim vokalom Jenne G., je primerna za trenutke poglabljanja, razmišljanja, vožnje v brezciljno prostranost ali pa prijetnega sobivanja z ljubljeno osebo.  Z If In Doubt Go Out tudi Shapeshifter stopajo izven okvirov, kamor s(m)o jih umestili z elektronskim house groovom iz globine. Brez vokalov, drugačno in sveže. Takoj za tem pa nazaj k osnovam. Back To Basics, drugi megahit, pomeni vrnitev h koreninam pravega house-a. Vokale je tudi tukaj brezhibno odpela Cookie. Po poti številka ena nas peljejo na izlet. Route One je popotovanje po bolj deep vodah znotraj house žanra s pridihom disko melodij. Spet brez vokalov in spet zelo poslušljivo, kar lahko trdimo tudi za Little Green Man, ki mu sledi. Beautiful Heartache je točno to, kar sporoča v naslovu. Lep. Fluiden, spogledujoč se s psihedeliko, akustičnimi kitarskimi rifi in prijetnim zvokom ženskega vokala. Namesto padanja se album zaključi z Instead Of Falling, ki ga odpoje Antigone. Namesto zaljubljanja bomo tale zvočni nasvet vzeli resno, večkrat in z velikim veseljem.


 


Spreminjanje oblike skozi album se začne umirjeno in poglobljeno, se nadaljuje izrazito vokalno, spevno, pozitivno in se spet spusti globlje. Kot celota je predvsem prijeten, poslušljiv, bogat in predstavlja nasvet, ki ga bomo z navdušenjem upoštevali tako houserji, kot vsi ostali, ki jim ta zvrst morda niti ni tako blizu. Ne zgodi se tako pogosto, da uspe elektronski produkciji narediti tako izpopolnjeno, pa vendar drugačno in zanimivo celoto, ki zažge tako na plesišču kot v intimnih trenutkih v dvoje ali v dolgočasju prometnega zamaška. Shapeshifters so debitirali več kot odlično, zato čakamo, kaj nam bodo svetovali v prihodnje.


 


 


Barbara P.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.