Newcomer 2006, predizbor 2.4.2006

foto: Mateja Šijanec

foto: Mateja Šijanec

Newcomer 2006, Avstrija / Gradec / Orpheum, 2.4.2006


Zadeva se je odvijala v nedeljo, če bi bila dopoldne, bi jo lahko celo imenovali matineja. Šalo na stran, za Slovence, ki smo vajeni koncertnih dogodkov kakšen dan ali dva v tednu prej, vsekakor nenavaden termin. Pa tudi ura nam ni šla v račun – če hočeš imeti par piv v varnem zavetju toplega doma do petih popoldne, bi moral začeti s prvim tam okrog dvanajstih, tisti bolj vzdržni pa že takoj po dopoldanskem blagoslovu dušnega pastirja takšne ali drugačne sorte.
Pa še nekaj se je razlikovalo od domače folklore – koncert se je začel, glej ga zlomka, točno. Mogoče smo tudi zaradi tega skoraj v celoti zamudili nastopa prvih dveh skupin. Na žalost se je na koncu izkazalo, da so bili prvi, Bed & Breakfast, zmagovalci po glasovanju publike, drugonastopajoči Sheeva pa so bili drugi po izboru strokovne žirije. No, v olajševalno okoliščino naj zapišem še to, da nismo točno vedeli kje je koncertna dvorana in smo vozili bolj počasi in previdno.Kakorkoli že, prišli smo pa le.


Kot rečeno, koncert je že trajal. Vsaka od 16 skupin je imela na voljo 12 minut za izvedbo programa, to je pomenilo nekje 3 ali 4 pesmi v povprečju na skupino. V enem sunku so nastopile 4 skupine zapovrstjo, čemur je sledil premor z zabavnim programom; obiskovalci so lahko zmešali koktejl, prešteli mačice in podobno, žirija pa je v tem času ocenila prvo četvorko. Potem je bila na vrsti druga, vse do zadnje. Organizatorjem je uspelo celotni koncert izpeljati v manj kot 5 urah, kar pomeni, da so se luči v dvorani prižgale že malo pred deseto zvečer. Napisano nakazuje, da so se organizatorji zelo potrudili in trud se je izplačal. Zvok je bil glede na pedigre, s katerim se ponašajo nastopajoči, zelo zelo dober, mogoče sta le 2 skupini izbrali napačno nastavitev ozvočenja in s tem v veliki meri pokvarili svoj nastop; slednje velja predvsem za skupino Scwoarztee, ki je vsaj mene pozitivno presenetila s kostumografijo in nastopom, vendar jim zvočno gledano nastop nikakor ni uspel. Pomagala jim ni niti lokalna podpora – na koncu so za prvouvrščenimi po izboru publike zaostali za 2 glasu. Da ne zaidem preveč, za ozvočenjem ni zaostajala niti osvetlitev, ki je bila res dobra – mogoče v kakih detajlih včasih ne, kar pa se lučkarju oprosti, glede na to da verjetno ni poznal vseh pesmi – to se mu je primerilo recimo pri zadnji pesmi skupine Sheeva, ko je kitarist že skoraj končal s solom in šele potem je luč pokazala nanj. Da ne bom preveč pikolovski, take malenkosti niti slučajno ne pustijo slabega vtisa in tako gredo organizatorjem vse pohvale in čestitke.
Nastopajoči so bili pa druga zgodba. Ne trdim, da so bile skupine slabe. Nasprotno, večina izmed vseh 16 skupin kar jih je bilo v tem, četrtem, delu predtekmovanja je svoje delo opravila zelo dobro, lahko bi rekli celo profesionalno. Vidi se, da ima natečaj ime, kar ob morebitni zmagi nosi  s sabo svoje posledice, česar se pa skupine zelo dobro zavedajo. In so se temu primerno potrudile.


Stvar, ki me je malce razočarala pa je bila prevelika predvidljivost skupin. Pri vseh skupinah se je dalo vsaj približno ugotoviti iz kake glasbene tradicije izhajajo, kdo so njihovi vzorniki. Nobena od vseh 16 skupin ni pokazala izrazito njim lastnega pristopa h glasbi ali glasbenem žanru. Skupine, vsaj po mojem mnenju, preveč vztrajajo pri grungeovsko-hardrockovsko-numetalskih-in še kakšnih okvirjih iz katerih se ne znajo izviti. Pesmi so zato velik deja vu in prej kot progresivno izzvenijo regresivno. Glasba, alternativna če hočete, pa ne sme biti regresivna. Glasba se mora obračati v prihodnost, iskati nove ideje, nove kombinacije not, porajati nove stile. Ne zagovarjam zanikanja in, bog ne daj, omalovaževanja tradicije, da ne bo kdo narobe razumel. Tradicija se mora vseskozi nadgrajevati, iz nje se mora črpati in dodajati nove in nove stvari. Tako potem pridemo do skupin, ki jim rečejo mejniki glasbe, do tistih, ki so postavili nove smernice v glasbi in spremenili tok njene zgodovine. To jim je pa uspelo, ker je njihova glasba nosila njihovo lastno identiteto, lasten pečat, če kdo hoče – dušo. No, to je pa tisto, kar največje loči od povprečnih, dobrih in tudi zelo dobrih.
Ja, kdo se je uvrstil v finale. Žirija je najbolje ocenila 2 slovenski skupini, Puppetz in že omenjene Sheeva. Glas ljudstva pa je odprl vrata finala skupini Bed & Breakfast.


Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.