We Are Scientists – With Love and Squalor

We Are Scientists – With Love and Squalor

We Are Scientists – With Love and Squalor

Virgin records, 2006 / Dallas


Ameriški trio, ki je suvereno zajahal paradnega konja angleške glasbe in zagalopiral na svetovno glasbeno sceno, obraze britanskih indie navdušencev obarval z zavidljivo zeleno, kritična peresa novinarske srenje razburil s površinskimi besedili in neinventivnim patentom skladb, svetovno javnost pa – navdušil. We Are Scientist … z ljubeznijo in bedo.


Poglavje »brit« rocka so na drugi strani Atlantika uspešno odprli že Interpol, začetniki in ambasadorji newyorške post punk scene. Žal odličnega ameriškega benda z zavidljivo kakovostnim opusom ni čakala napovedana svetovna slava, njihova osupljiva kombinacija kvalitetnih kitarskih riffov, markantnega vokala in izvirnih aranžmajev pa je ostala bolj ali manj popularna predvsem na novem kontinentu. »Znanstvenikom« uspe več. Z odlično promocijo in menedžmentom na Otoku in posledičnim nastopom na turneji NME Tour, odskočni deski rock bendov,  kaj kmalu dosežejo, da tudi v Evropi ob njihovim imenu ne pomislimo na sindikat znanstvenikov ali društvo mikrobiologov.


S tipičnim angleškim zvokom in celo sumljivim britanskim izgledom  zavajajo celo ameriško publiko in verjetno ni nikogar, ki ne bi ob prvem poslušanju pričakoval pesmi, odpetih z izrazitim angleškim naglasom. V značilen britanski zvok pa vnesejo nemalo lahkotnosti in neobremenjenosti, značilnih za njihovo rodno grudo. V svojih besedilih ne iščejo odgovorov na velika filozofska vprašanja, ne oznanjajo svojih političnih prepričanj in ne pozivajo sveta k miru in strpnosti. Teksti ostajajo nezahtevni, nekompleksni, a zabavni. Dekleta, pijača in zabava so ključni faktorji njihovega poetičnega ustvarjanja, večna lahkotnost in vedrost pa osnovno vodilo.


Komadi so narejeni po vedno enaki formuli, ki vključuje vse kriterije za hit in napad na lestvice: sing along refren, vedro besedilo in obvezni kitarski riffi, zgoščeni v zmagovalne tri minute. Verjetno na plošči ni pesmi, ki je ne bi mogli predstaviti kot potencialne uspešnice, aritmija albuma pa je posledično konstantna in precej predvidljiva. Kljub temu pa moramo priznati, da je debitanska stvaritev WAS vse prej kot slaba in da nam tudi po večkratnem poslušanju prsti kar sami vnovič uidejo na tipko PLAY.


Ko smo se naveličali neumornega vrtenja Somebody Told Me, Matinee in Bet You Good Look on the Dancefloor, nam WAS ponujajo dobrodošlo in predvsem kakovostno alternativo. Kljub pogosto očitajoči neizvirnosti in lahkotni neobremenjenosti nas bodo ameriški upi urbane glasbe hitro osvojili in kaj kmalu se bomo pridružili vedno večji množici navdušenih oboževalcev, ki že kličejo: We want Scientists!


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.