Nekonvencionalnost dobrodošla!

Nekonvencionalnost dobrodošla!

Nekonvencionalnost dobrodošla!

R.A. the RUGGED MAN / petek, 24.3. / KLUB K4


Tisti, ki so poznali petkovega gosta že od prej, so točno vedeli, da bo predstava karseda »rugged«. Še preden se je stemnilo v mestu, tam okrog petih popoldne, pa je promotor poskrbel za obisk raperja v Onewayu, majhni hiphop trgovinici v centru mesta, kjer je Rugged Man poskrbel za samopromocijo s prodajo svojega ploščka (DIE, RUGGED MAN, DIE; Nature Sounds, 2004), majic, različnih mikstejpov in vse ostale robe, ki sovpada s kontekstom prodaje. Poleg tega da je igral vlogo prodajalca in pridno pospravljal denar, pa ni pozabil na pristnost – resnost na obrazu, oster in neposreden jezik in temu primeren smisel za humor je dal prisotnim v znanje, da ni takšen kot (citiram) »MTV rap ku***«! Spoštovani in vsi tisti redki nespoštovani, to je R.A. the Rugged Man!


Ko se je začelo ogrevat ozračje v Štirki, ki se je medtem počasi a vztrajno polnila, sem bil nekoliko pozitivno presenečen nad sestavo publike in ves skepticizem, ki se je v glavi kopičil dneve pred koncertom, je v trenutku skopnel. Ampak ena mala pikica pa je le ostala in se tudi potrdila; nažalost v Sloveniji nimamo primernega »glasbenika« ki bi lahko publiko pripravil na glavno atrakcijo večera takšnega kalibra – saj ne, da je bil Pižama slab, daleč od tega! Osebno sem prepričan da je od vseh on najbolj primeren za to vlogo. Na čuden način bi lahko rekli, da je bil preveč vsakdanji in to kljub svoji drugačnosti od tipičnega slovenskega stereotipa. Paleta izbire z naše scene je zgleda nekoliko premajhna, ciljni publikum pa preveč kvazipameten, da bi lahko bili preskrbljeni z več drugačnosti. Enostavno se glasbeniku dandanes sploh ne splača bit inovativen in originalen, ker če si takšen, potem ne prodaš glasbe, zgleda da je lepše prodajat sebe! Da se vrnem na pravi tir… Pižama je z manjšim dopolnilom Unkonowna poskrbel, da se je ljudstvo zbralo pred odrom in malo pretegnilo vratne mišice; poleg njiju je bilo še manjše »presenečenje« s strani dveh osebkov in tega »mašila« resnično ne bi komentiral. In končno je napočil trenutek; kratka uvertura Pižame in na oder se brez kakršnegakoli odlašanja primaja glavna postava! R.A. je predstavil večino pesmi s svojega (nažalost edinega) že prej omenjenega albuma, temu je dodal še nekaj starejšega materiala in performans je bil kompleten! Bili smo deležni manjšega striptiza, skakanja, unikatne obrazne mimike… Skratka, polni paket! Nakazal je tudi, kako se odzove na nepovabljene obiske na oder s strani pametnjakovičev, ki gredo veliki večini na živce, ker nimajo kaj iskati na odru, pa še kar delajo bedaka iz sebe; pokazal je svoje plesne korake v paru in solo izvedbi; povedal nekaj sočnih na račun osebkov, ki so čez njega govorili na nekem hip-hop forumu itd. Možakar je resnično eden in edini, takšnih pa ni nikoli preveč!


Letošnja koncertna sezona je resnično polna vsega; od Insighta do Marčela in Ruggeda; kot zgleda, pa še ni konec. Gremo naprej in mi za to ne potrebujemo natakarjev iz resničnostnega šova!


Erik Božič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.