Miss bee – Ko dobi glasba nove razsežnosti

Miss bee - Ko dobi glasba nove razsežnosti

Miss bee – Ko dobi glasba nove razsežnosti

Ko pop sreča alternativo, ko se udarni ritmi spojijo z melanholijo, ko se prvinski rockerski zvoki prepletejo z novodobnim glasbenim izrazom … Miss.Bee, kranjska glasbena atrakcija, ki s svojim pristnim avtorskim pristopom, dovršenostjo in inventivnostjo slovensko glasbo ponašajo v nove razsežnosti in izdatno prispevajo k kakovosti slovenske glasbene scene. Številne pozitivne besede izpod peres renomiranih glasbenih kritikov, laskave nagrade, kot sta bumerang za inovacijo 2002 in naziv album leta, ter odlični odzivi pubike so že napovedali svetlo prihodnost na glasbeni sceni in jima omogočili odlično popotnico za osvajanje tujine.


Ob izdaji tretjega samostojnega studijskega izdelka in velikim promocijskim koncertom v Orto baru, 2. aprila, smo o kreativnosti kranjskih glasbenikov poklepetali z idejnim vodjem skupine, Aljošo Feldinom.


Kaj je na trenutno na horizontu?


Po enoinpolletni pavzi, ki so ji botrovale »kadrovske« spremembe v družini, smo uspešno posneli svojo tretjo plato, ki je tik pred izidom. Trenutno smo tudi srede manjše turneje; nekaj koncertov na Primorskem smo že odigrali, konec tega tedna, 2. aprila, pa nas čaka tudi promocijski koncert v okviru Orto festa. Takoj zatem se pripravljamo na skok k našim bližnjim sosedom – v Zagreb, 15. aprila pa se bomo udeležili dobrodelnega koncerta na Kongresnem trgu, ki ga Slovenska filantropija pripravlja ob svetovnem dnevu prostovoljstva.


Kako se bo tretja plošča konceptualno in zvokovno razlikovala od njunih predhodnic?


Predvsem bo drugačna. Tokrat smo se drzno oddaljili od svojega predhodnega dela in svojo glasbo močno podčrtali z udarnimi rockerskimi ritmi. Razbili smo trip hop okvire, ki so nas omejevali v naših začetkih, in se približali zvoku sedemdesetih, zvoku prvinskega rocka. Reference so The Cure, morda celo The Beatles; od novejših pa smo se pri struktuiranju zvoka zgledovali po Radioheadih, Kings of Leon …


Bi lahko izpostavil kakšen potencialen hit?


Čeprav se sliši ambiciozno, sem prepričan, da je na plošči 4, 5 potencialnih hitov, ki bi lahko ob pomoči dobre promociji in podpore radijskih postaj prodrle tudi na domače radijske valove. Sicer plata vsebuje dvanajst komadov in prav noben od njih ni našel mesta na albumu samo zaradi polnjenja prostora in doseženega minimuma komadov. Vsak komad smo dolgo oblikovali in ga zaokrožili v dovršeno celoto.


Poleg eksperimentiranja z glasbenimi žanri in zvoki, ste pogosto eksperimentirali tudi z jeziki …


Tega ni več, saj smo tokrat komade posneli brez jezikovnega eksperimentiranja. Jezik je tokrat izključno angleščina z jasnim ciljem – prodorom v tujino. Po dveh izdanih platah ter številnih pozitivnih kritikah in laskavih nagradah prodaja ostaja slaba in enostavno smo ugotovili, da so tuji trgi za nas veliko bolj interesantni.


Najstniški garažni bendi se z glasbo ukvarjajo predvsem zaradi želene slave, morda za dodaten zaslužek … Kot starejši in zrelejši predstavniki glasbene srenje verjetno ne gojite več srepih predstav o zvezdništvu.


Res je, z glasbo se ukvarjamo iz povsem drugega razloga: iz gole potrebe. Moramo, preprosto moramo igrati, pisati in ustvarjati.


Vedno so vas tako kritiki kot poslušalci postavljali v alternativne okvire, se bo to z novo ploščo spremenilo?


Pravzaprav dvomim; čeprav smo se tokrat poslužili popularnejšega rock sounda in se približali priljubljenemu britanskemu rocku, ni plošča nič bolj komercialno zastavljena, seveda pa gre za drugačno strukturo zvoka in na nek način bolj teži k popu. Zanimivo je bilo, da je prve posnetke, narejene za prihajajoč album, ki smo jih dali poslušati Aldu Ivančiču, s katerim občasno tudi sodelujemo, ta komade takoj označil s pridevnikom alter.


Sicer vaš stil glasbe v svetovnem merilu velja za povsem konvencionalnega: glasbeniki dobijo založbe, privlačijo zavidljive množice in se vrtijo na MTV-ju; tega pri nas ni, se motim?


Res je, v Sloveniji blazno pogrešamo kakšen MTV 2, kjer bi našli mesto tudi bendi našega kova. Zdi se mi, da naravno pašemo v »MTV 2 sceno«, ob bok Editorsom, Arctic Monkeys ter podobnih skupinam, ki si dovolijo korak vstran iz ustaljenih glasbenih smernic. Seveda pa to ne pomeni, da domačo sceno povsem izključujemo. Tudi koncerti pred domačo publiko, čeprav pogosto ne ravno številčni, so lahko čisto »adijo«, žal pa ostaja pot na velike koncertne in festivalske odre velikokrat zaprta.


Kako načrtujete svoj »bojni pohod« v tujino?


Zanašamo se na nekaj kontaktov, v skrajnem primeru pa se bomo odpeljali do letališča, se vkrcali na avion za London in šli trkat na vrata.


Kaj vam pravzaprav pomeni glasba – zgolj estetiko ali (vse bolj priljubljeno) sredstvo za oznanjanje in širjenje socialno-političnih idej.


Z glasbo se ukvarjamo predvsem iz prvega razloga. Želimo, da nam nekaj da, obožujem feedback, ki ga dobimo od ljudi, in občutke ob igranju. Spreminjanje sveta se mi zdi velik in preveč ambiciozen cilj, zato si ne delamo utvar, da bo imela naša glasba globalen političen vpliv. Bono in podobni vplivni glasbeniki se trudijo v pozitivno smer, a žal – svet ni vsak dan lepši. Naša besedila tako niso družbeno-politično angažirana, sami pa ostajamo zadržani pri uglasbitvi velikih političnih idej.


Širša javnost vas verjetno bolj kot po odličnih ploščah pozna po uspešnih spotih, ki so dosegali najvišja mesta na slovenskih glasbenih lestvicah.


Če hočeš biti medijsko izpostavljen in prodreti iz anonimnosti, moraš snemati tudi videospote. Včasih je bilo veliko lažje, saj so redne glasbene oddaje osmislile tovrstno početje. Trenutno je glasbenega programa, ki bi predvajal spote slovenskih ustvarjalcev, porazno malo. MTV Adria ima dober namen, a verjetno nisem edini, ki tega programa ni še nikoli vključil. Morali pa bomo razmišljati v smeri videospota, to bo za promoviranje novega albuma neizogibno, a resnično ne želimo delati nizko proračunskih projektov, kar smo prakticirali do sedaj.


Na bogati in dolgi glasbeni poti ste nanizali lepo število uspehov, bi katerega še posebej izpostavili?


Moram priznati, da zelo težko. Nagrad in izpostavljanj naših plošč je bilo kar nekaj, še vedno pa je največji uspeh dober koncert in pozitivni odzivi publike. Ko ti nekdo po koncertu reče »svaka čast«, ko dobiš dan po nastopu mail, da si najboljši bend v Sloveniji … Ja, verjetno je to za glasbenika vredno veliko več kot nagrade, za katere se dolgoročno izkaže, da pravzaprav nimajo velikega efekta.


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.