Kid 606 v Channel Zero

Kid 606 v Channel Zero

Kid 606 v Channel Zero

KID606 (ZDA), Dj HELLGA (RŠ) in EARBLOWER
Channel Zero, AKC Metelkova Mesto, 2.3.2006


Pa se ozrimo v preteklost, ko je bojda protagonist provokativne založbe Tigerbeat 6 KID 606 pred dvema letoma (?) s še dvema akterjema, Dwaynom Sodahberkom in DJ Rupturjem, tehnjaško udaril po Channel 0 in uprizoril nepozaben in edinstven live-act. Prav to je verjetno botrovalo k začetnemu navdušenju, ki pa se je v polovično zapolnjenem nultem klubu kaj kmalu poleglo. Tokrat je bil brez svojih DJ-jev, beate je spuščal sam iz laptopa in je, kot piše v press releasih, predstavljal novo ploščo Who Still Kill Sound?.


Ekscentrični umetnik Miquel Depedro aka Kid 606, eno najbolj prepoznavnih imen ameriške elektronske underground glasbe, je znan po svojem mešanju elektronskih dražljajev reaggeja, jungla, hard-break-cora in kaj vem še česa psihadelično-ambientalnega… Te kompaktne koščke še dodatno zmanipulira, razbije, ponovno sestavi, doda efekte, in rezultat je tehnično dovršena, vendar shizofrenična, glasna in težko dojemljiva zmes. Vložki ali pa kar že konkreten hrup si sledijo s takšno nepredvidljivo hitrostjo, da sem jih le komaj lahko spremljal. Pod okriljem tega elektronsko nojzerskega eklekticizma smo lahko slišali prave mojstrovine semplov, ki pa so zelo organskega značaja. Treba je poudariti, da zvokovje ni »plastično« ter poceni svemirsko, temveč gre za naravni zvok pravih inštrumentov, ki so do te mere obdelani, da so skoraj čisto neprepoznavni. Kidova sposobnost perfektne manipulacije zvoka in hitrega menjavanja ritmov pride najbolj na površje, ko se celotno hektično mesovje sprevrže v ponavljajoče desetsekundne in minutne vakuume organskega škripanja oz. neke prehode z zaprtimi basi, ko s preprostimi in učinkovitimi prijemi na mešalki ustvari in zadrži ugibanje, zaintrigiranost možganskih celic in napetost, ki se sprosti v novi dozi rušilnega nojza. Včasih mi pa cikla enostavno ni uspelo skleniti…


In kaj drugega je bilo sploh za pričakovati od Kid606-a kot spravljanje občinstva v spuščeno vzdušje in hipnotičen trans, v katerega nas je pahnil ta elektronski gverilec z morda kar preveliko telesno-izrazno neodzivnostjo in razdrobljenostjo flowa. V preveliki vnemi in želji po perfektnem miksu/setu je morda malce pozabil na publiko.


Za RockOnNet si je v Channel 0 »spucal« ušesa Milko Pečanič
   

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.