Hoffman pred spektaklom

hoffman_2

Hoffmani glasbo, ki jo ustvarjajo, opredeljujejo  kot potovanje po poti rocka z vmesnimi postajami rocku podobnim, kot tudi plesnim stilom glasbe. Na odru se odlično dopolnjujejo in njihova pozitivna energija publike še nikdar ni pustila hladne.


V petek 24.3.2006 ob 20h v večnamenskem prostoru Gimnazije Kranj pripravljajo koncert, kot predskupina bodo nastopili Hippo. Ta koncert je skupini zelo pomemben, saj bodo hkrati snemali tudi kadre za njihov prvi videospot.
Pogovarjala sem se s pevko in piscem besedil.


1. Po precej uspešnih koncertih, predvsem v Kranju, je pred vami snemanje prvega videospota. Kakšne so priprave?


KLEMEN: Priprave so že kar nekaj časa na točki, ki jih lahko rečemo “višek z 200 kilometri na uro brez postanka”, vsaj kar se same organizacije tiče. Vsa organizacija celotnega dogodka je v naših rokah z našim Matjažem in Hippotovim Damirjem na čelu. Sama realizacija projekta pa že na samem začetku ne bi bila možna brez pomoči Art centra ter Kluba študentov Kranj ter drugih sponzorjev, ki smo jih dobili. Čaka nas pa še nekaj promocijskih radijskih pogovorov in zadnje produktivne vaje.


2. Člani ves čas delujete kot celota, tudi ko ne nastopate, vas lahko večkrat srečamo skupaj. Kaj pa starostna razlika med vami? Se to morda obrestuje?


KLEMEN: Res da je med nekaterimi več generacij razlike, a skupni jezik je predpogoj, da smo sploh obstali kot skupina. Individualne razlike nas delajo samosvoje, kar je vidno tudi v glasbi…vse to prinaša naš trip-rock.
KITTY: Starostne razlika nas sploh ne moti. Tri ženske, štirje tipi – v povprečju so tipi starejši za 4 leta…kot je pa znano, smo pa ženske za 4 leta pred tipi v čustveni intelegenci…tako da se poklapamo.(smeh)


3. Na vaši strani sem zasledila, da skupino zapušča bobnar Marko Pavlič. Kakšne kriterije boste imeli pri izbiri novega bobnarja? 


KITTY:  Ja na žalost – MARKOO papa….ampak prav je, da gremo naprej in vbistvu imamo že vajenca Lukata…. Kriteriji? Jih je že nekako dosegel, kar se tiče bobnanja… Kako se bomo pa »mentalno« štekali, se bo pa pokazalo s kilometrino.
KLEMEN: Težko bi izpostavil kriterij, ki ga imamo, poleg lastnih bobnov ter občutka za glasbo. Potrebujemo pa človeka s pravo energijo, ki bo vedno stremel za napredkom. Luka…dobro ti kaže!


4. Ali glede na to, da se skupina počasi širi – zadnja se vam je priključila saksofonistka in klaviaturistka Eva, lahko v prihodnosti pričakujemo podobna presenečenja – nove člane?


KITTY: Novi člani, nova sodelovanja bodo odvisna od našega napredovanja oz. naših novejših »eksperimentov«.. Ampak za zdaj bomo tukaj kjer smo in bomo v tem poskusili doseči naš vrhunec.
KLEMEN: Hoffman je, kar se stalnih članov tiče, zaključena celota. Sicer je bila pa to tudi že  pred prihodom Eve, a ponudila se nam je idealna priložnost, ki smo jo zagrabili in ujeli dve muhi na en mah….saksofon ter klaviature.  Seveda bomo povabili k sodelovanju še ostale ljudi, vendar le kot goste.


5. Sedaj pa se osredotočimo na vašo glasbo, ki z optimističnimi besedili in pozitivno usmerjenostjo prinaša na slovenski glasbeni prostor nekaj novega, svežega. Kaj vas navdihuje pri ustvarjanju?


KITTY: Hmm, ne vem, če imamo le optimistična besedila. Naš Klemen ima v sebi neverjeten besedni zaklad. Tako, da sem se kot pevka njegovih tekstov na začetku kar malo ustrašla, ker so zelo posebna in globoka (but now i like it). Se moraš kar usesti in nekako poiskati pomen! Ta se pa razlikuje od posameznika do posameznika of course. Zelo mal folka zna z mano zapet refren… (smeh), ampak ravno to je neka privlačnost, ki poslušalca impulzira da se v pesem poglobi, ali pa pač obupa že na začetku…Tako da vsi, ki bi se jih radi naučili – imamo na naši spletni strani www.hoffman.si  vsa besedila….Go for it…and sing with me.  Da pa sploh pride do komada je pa tukaj naš Matjaž, ki se mu znova in znova rojevajo prelepi RIFFI in  ko jih poveže v celoto, nastane nov štiklc, s katerim Hoffmanovci doživljamo vedno nove glasbene »orgazme« . In namen je, to prenest na druge…na tebe.
KLEMEN: Navdih je svet okoli nas. Odprte oči prinesejo marsikaj. In dokler bo človek socialno bitje, bo njegova ideja pri ustvarjanju cesta brez konca.


7. Vaša publika je precej raznolika, vendar vedno najdete skupni jezik z njo, četudi igrate v kraju, kjer ste bili prej neznani, desetim ali stotim ljudem, mladim ali starim. Kako vam to uspeva?


KITTY: Bi se dalo filozofirat na tole… ampak ne vem, energija pač! Odvisno tudi od komada. Med koncerti nas zalije poseben val energije. Jaz to dojemam kot tripanje…brez tripov!
KLEMEN: Stvari delamo tako, kot jih čutimo in z vso svojo iskrenostjo.  Koncerti so naše najglobje izpovedi, ki jih posredujemo ljudem. Upanje, da bo to všeč tudi ljudem,  pa je tudi vse, kar si želimo.


8. V petek imate na Gimnaziji Kranj svoj veliki, če lahko rečem, prelomni koncert, kjer lahko pričakujemo še en energičen nastop. Za konec pa še povabilo vašim oboževalcem in tistim, ki vas še ne poznajo.


KLEMEN: Hoffman je sedemčlanski kranjski bend , ki že od samega začetka gradi na avtorskih komadih. Trenutno smo na točki, ko smo svojo glasbo pripravljeni pokazati v video podobi. V ta namen smo k sodelovanju povabili RTV ekipo, ki nam bo posnela prvi videospot. Za petek, 24.3. torej, planiramo en nepozaben večer raznolike glasbe s predskupino Hippo ter lokalnim DJ-em. In glede na to, da je to naš največji koncertni projekt do sedaj, je ta v veliki meri odvisen predvsem od obiska. Povabilo…pridite nas prečekirat!
KITTY: Ja petek 24.! Naklučje ali ne so se mi en teden prej »strgale» glasilke,  ampak poskušam okrevat in se nekako pozdravt – waiting for the miracle.
Pridite v čim večjem številu in s seboj pripeljite še koga. Upam da boste kaj odnesli,  kakšno novo dojemanje nečesa …ali ugotovitev…


Špela Gale


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.