Črna Ostriga s Father in God Scard

20

20

Father, God Scard; Škofja Loka / Rdeča Ostriga, 17.3.2006


Škofjeloška Ostriga naslovno rdečo barvo v petek, 17. marca, zamenja z mračno črnino, saj tokrat stičiščno točko loške mladine preplavijo ljubitelji trših ritmov. Razlog? Koncert kakovostnih metalskih formacij Father iz Reke in domačega upa God Scard.


Hrvaška metalska atrakcija Father glasbeno javnost opozori s ploščo Inspirita, ki jo dvigne iz anonimnosti in ji na stežaj odpre vrata domače garaže. Neusmiljeno »žaganje« in kakovostna glasba ji služita kot vstopnica na številne klubske in festivalske odre doma in tujem. Zahvaljujoč slovenskim menedžerskim nitim, ki vodijo in usmerjajo kariero »očetov« reškega metala, Father pogosto zatresejo tudi slovenske klube. Kljub velikim, morda prevelikim, pričakovanjem pa hrvaška zasedba v Loki pusti mlačen vtis, saj se gorenjski publiki zagotovo ne predstavi v svoji najboljši luči. Avtorske pesmi z razliko od slovitih priredb ne požanjejo velikega navdušenja, energiji pa se ne uspe prebiti dlje od razvnete prve vrste, katere navdušenje se veča premosorazmerno s hlapljenjem pijače v rdeče in zeleno etiketiranih steklenicah. Father tako oder neslavno zapustijo po slabi šolski uri igranja in nas nekoliko razočarane izzovejo, da zopet obiščemo katerega od njihovih koncertov na naši grudi in se ponovno prepričamo o opravičenosti laskavega slovesa, ki jih je že zapisal med največje upe sodobnega hrvaškega metala.


Za reškimi metalci na odru Rdeče Ostrige zarohni domača metalska senzacija God Scard, o kateri verjetno ni potrebno izgubljati besed, saj so si v dobri dekadi brezkompromisnega osvajanja evropskih odrov utrdili trdno pot po domačem glasbenem podzemlju in postali nesporni ambasadorji slovenskega metala. Po dolgo napovedovani in težko pričakovani izdaji debitanske plošče And We Could Have It All in krvavemu videospotu za naslovno pesem, ki se neutrudno vrti na MTV Adria in ostalih domačih kanalih, so bolj aktualni kot kadarkoli poprej. S pravo dozo trdih ritmov, nenavadnega »humorja« in nezamenljivo interakcijo s publiko tudi v Škofji Loki obremenijo marsikatere glasilke, ki v prvih vrstah navdušeno skandirajo ime skupine, in razgibajo marsikatero dolgolaso glavo, ki se ne more upreti »slemanju« ob trdih kitarskih ritmih. Prav God Scard so nedvomno glavni razlog za nabito poln klub, saj se ob njihovem koncertu celo točilni pult sunkovito sprazni, epicenter dogajanja pa se preseli pred oder. Glasni Kranjčani  kljub neokusnim vložkom pevca Nickyja, ki pretresejo predvsem nežnejše občinstvo, prepričajo, da so vredni pozitivnih pridevnikov, ki jih strokovna peresa glasbenih kritikov tako rada pripnejo k njihovemu imenu. In da bomo o njih še govorili in prelivali črnilo, seveda.


Pina Sadar


foto:
8-14: Samo Bešlagič
1-7,15-20:
Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.