Big block, Mortifixion in Sabaium na Bazenu

foto: Vito

foto: Vito

Kranj / Alternativno kulturno društvo Izbruh, 10.3.2006


Grmenje, bobnenje, treskanje.. pravi elementi, ki se skozi glasbeno produkcijo lahko sprevržejo v zmes hrumenja, ta pa ob preveliki absorpciji posledično pušča glavobol in začasno naglušnost. Seveda pa take vrste glasba nudi tudi užitke. Če se bom spomnila katere, bom do konca reportaže to omenila.


Trenutno edini koncertni plac v Kranju, kjer za ceno Plečnika in Jakopiča dobiš možnost poslušanja alternativnih glasbenih skupin v alive izvedbi. Če se zadostno oblečeš (v nasprotju ti prehlad ne uide) in te ne moti nehigieničnost prostorov, je to idealen kraj, kjer ob koncu tedna potrošiš še zadnje atome energije.


Tokrat sem bila prisotna na koncertu mlade preddvorske skupine Big block, zasavskih Mortifixion in obmejnih Sabaium.


Big block-ovci so s svojo havy trash metal zvrstjo pravzaprav zanimiva zasedba treh srednješolcev Jureta Benedika in Jureta Podlesnika – oba ritem kitara ter Luke Ercegoviča na bobnih. Res je. Manjka vokal. Fantje pravijo, da je to zaenkrat njihova idealna zasedba, sama pa bi k temu dodala le kliše ‘manj je več’. Oni to potrjujejo. Perspektivni mladeniči se od svojih vzornikov, skupine Metallica ločijo tudi po tem, da še nimajo naslovov svojih komadov, nas pa preko melodičnega metala prepričljivo popeljejo v prav tiste sanje, ki jih želimo sanjati.


Pravo nasprotje gorenjske instrumentalne zasedbe, pa so zasavski Mortifixion. Umetniki Magrin (Marko Grindčan-kitara), Kalidas (Borut Zavrašek-vokal), Arahant (Tomaž Kramžar-bass), Khors (Andrej Vnuk-bobni) in Lestas (Aljaž Križaj-kitara) so nam glasbo trših ritmov prikazali v pravem pomenu besede. Nekoliko manj melodičen zven benda daje večji poudarek ritmu, ki pa se od časa do časa izgublja in nastaja mešanica nerazumljivih taktov. Prav tako pa se še danes sprašujem, kaj smo obiskovalci koncerta storili vokalistu, da smo imeli cel večer čast občudovati le njegov hrbet in zadnjo plat (ni kaj, če ne drugega fant redno obiskuje fitnes, lasje z zavidljivo dolžino pa mu dajejo poseben čar). Morda pa le ni bil pri volji spremljanja peščice nadobudnih Gorenjcev s pločevinkami 0,5l hmeljevega napitka za 300,00 SIT (bravo izbruhovci).


Kot zadnje smo na odru poslušali prekaljene štajerske mačke, skupino Sabaium. Šentiljska metal corovska zasedba, ki nima posebnih glasbenih vzornikov, na slovenski sceni botruje dobrih 10 let. Fantje in dekle David Kupčič (kitara, vokal), Vesna Kupčič (sint), Jure Hadler (bobni), Leon Svilar (kitara) in Aleš Šketa (bass) so trenutno v fazi priprave tretjega albuma (MP3-je s prejšnjih dveh lahko poslušate na www.myspace.com/sabaium). Udeleženci Metal Campa, Metal manie so nam večer polepšali z melodičnim metalom in če so se nam ob zasavskih mladcih ušesa skoraj pregrela, so se rdeče lučke začele spuščati proti zeleni prav ob zvokih skupine Sabaium. S komadi Moonlight child, End of days, The night before, Divine gravity, Astral passage,…je publika dodobra razgibala svoje vratove in če je bil med njo kak frizer še danes razmišlja o  potencialnih strankah, saj dolgolasih mladeničev na Izbruhovem žuru res ni manjkalo.


Še dolg. Seveda niso vsa ušesa primerna za apliciranje trših ritmov, se pa kljub temu najde razlog za obisk tovrstnega dogodka. Mistična črnina, edinstveni melodični solo kitarski vložki pričarajo spomine, ko smo kot mularija svoj prosti čas zapravljali ob poslušanju kultnih Sepulture, Hypocracy, Metallice…Ob petkih torej vabljeni v Izbruhov bazen.


Miriam A.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.