We Will Rock You…

we_will_rock_you_082

Kaj? Rock musical v dveh dejanjih
Kje? Ljubljana, Cankarjev Dom
Kdaj? V nedeljo, 29. januarja 2006
Za koliko? 1200 sit (!!!)


V Sloveniji nimamo profesionalnega gledališča, ki bi izvajalo predvsem musicle. V ljubiteljski obliki pa se temu že dobrih 15 let posvečajo na II. gimnaziji Maribor. V tem času je English Student Theatre, katerega cilj je predvsem (drugačno) učenje angleščine, uprizoril številne znane musicle, med katerimi velja omeniti Fantoma iz opere, Cats, Briljantino in Levjega kralja. Tokrat pa je torej prišel na vrsto We Will Rock You.
Predstavo režiral Emil Pečnik, ki je tudi profesor angleščine. Zbor je pripravila Ana Bezjak, kot kostumograf in scenograf se predstavlja Zvonko Babič Kurbus, kot koreografinja pa Mojca Babič Kurbus.


Zgodba musicla se dogaja leta 2304 na planetu, ki so ga nekoč imenoval Zemlja, zdaj pa je to planet Ga Ga. Globalizacija je doživela svojo popolno mero, saj mladina povsod gleda iste filme, se oblači v enaka uniformirana oblačila in posluša enako računalniško glasbo, ki jo proizvaja računalniško podjetje Globalsoft, ki ga vodi poslovna ženska Killer Queen. Glasbeni insturmenti so prepovedani.
Vseeno pa v podzemlju obstaja uporniška skupina Bohemov, ki so prepričani, da je bila glasba pred časom povsem drugačna, saj so jo ustvarjale različne skupine, zato je bila glasba izraz njihovih čustev in razpoloženja. Ta čas imenujejo Rapsodija.
Legenda pravi, da so na planetu Ga Ga nekje še vedno zakopani instrumenti iz zlatega obdobja rocka, Bohemi pa potrebujejo junaka, ki jih bo našel in vidijo ga v Galileu. Pot do instrumentov pa ni lahka, saj Galilea in njegovo dekle Scaramouche iščejo Ga Ga policisti s Kashoggijem na čelu…


V zgodbo je z nekoliko prirejenimi besedili vpletenih 20 uspešnicam Queenov:
Radio Ga Ga
I Want To Break Free
Somebody To Love
Killer Queen
Play the Game
Under Pressure
A Kind of Magic
Want It All
Headlong
No-one but You
Crazy Little Thing Called Love
——————————–
One Vision
Who Wants To Live forever
Seven Seas Of Rhye
Another One Bites The Dust
Hammer To Fall
These Are The Days Of Our Lives
We Will Rock You
We’re The Champions
Bohemian Rhapsody


Glede na to, da je to predstava, ki jo izvajajo dijaki, moji obeti, niso bili preveliki (v mojih dijaških časih smo namreč vse, kar je bilo vsaj malo povezano s šolo jemali bolj z levo roko), kar pa se mi je »maščevalo« s tem, da sem iz Linhartove dvorane Cankarjevega doma že po prvem dejanju prišla osupla, navdušena in zaprepadena. Zbor je že takoj na začetku moral pognati mravljince po telesu vsakemu, ki zna čutiti glasbo. Nič niso zaostajali tudi solisti, ki so me zelo presenetili s svojimi vokalnimi sposobnostmi, saj so izjemno dobro konkurirali Fredyju, kar pa, pri prenekateri skladbi niti najmanj ni lahko. Tu bi izpostavila predvsem Galilea, ki ga je odigral Žiga Palčec, Špelo Žerjal v vlogi Scaramouche, Evo Žvikrat kot kot Killer Queen in Mihaela Mikluša v vlogi Kashoggija, ki je sicer pevsko sodeloval bolj poredko, ko pa je to vendarle storil, me je navdušil. Seveda pa pomemben del musicla predstavlja tudi ples, ki je odlično dopolnjeval glasbo.
Skupaj skoraj 3 (!) ure dolga predstava z odlično glasbo, plesom in vsake toliko časa tudi humorjem enostavno ni mogla nikogar pustiti hladnega.


They Would Rock You!


MojcA SelaK


Foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.