The Beat Fleet navdušili množico

the_beat_fleet_004

Zagreb / Dom Sportova, 23.2.2006


Na četrkov večer razprodano zagrebško dvorano v Domu Sportova so ogreli splitski raperji Stillnes, ki so primerno pripravili teren z udarnim hip-hopom, reggae mešanicami in predvsem energičnim nastopom. Vse skupaj nas je presenetilo, da se je koncert zgodil točno ob napovedani uri, saj tega nismo najbolj vajeni, vsekakor pa to potezo glasno pozdravljamo


Splitski hip-hop posebneži, The Beat Fleet (TBF) so odigrali dvo in pol urni koncert v znamenju fiktivnega sponzorja, MAXON Universal, kakor se tudi imenuje njihov novi CD, vreden poslušanja. Oder je bil z leve in desne prekrit s praznimi kartonskimi škatlami z napisom sponzorja, veliko teh škatel je čakalo še levo in desno od odra. Fantje so oblečeni v Maxon Universal halje, njihovi atraktivni energični gostje na vokalu Klapa Iskon pa v istoimenske kombinizone. Škatle so letele med publiko ves čas koncerta in na koncu nas je presenetilo, da skoraj nobena od teh škatel ni bila strgana ali kako drugače uničena, oboževalci so jih nosili iz dvorane in dalje proti domu kot velik, čeprav neuporaben souvenir.


Po besedah  znanega hrvaškega glasbenega kritika  so TBF  pravi kralji hrvaškega hip-hop-a z vplivi De La Soul, Beckovega eklekticizma, trip-hop domišljije, punkerske brezkompromisnosti, sočne zafrkancije, ironije Buldožerjev ter Ramba Amadeusa, z globokim spoštovanjem kulta Tome Bebića.


Če nas je splitski trojec na svojem tretjem studijskem izdelku presenetili z novimi člani na kitari, basu in bobni, ki so v živo prav zaradi tega zveneli še toliko bolje. Iz elektronske glasbene podlage z veliko domišljije je namreč nastala živa in glasbeno razgibana zasedba, ki so jo na koncertu spremljali še mladi nadabudni pevci iz Klape Iskon.


Prvih nekaj minut koncerta smo imeli čuden občutek, saj je publika sedela na tribunah, v parterju pa tudi ni bilo videti pretiranega navdušenja. Ampak občutek ni trajal dolgo, saj so se po nekaj komadih vsi dvignili na noge in navdušeno poplesavali v zanimivi glasbeni mešanici hip-hopa, reggaja, funkija, rocka …


Prvi highlight večera je bil komad z gostujočim bosanskim raperjem Edo Maajko, ki je tudi tukaj pokazal da je še vedno vodilni glasbeni izvajalec na Hrvaškem v tem času. Od tu dalje je šel koncert samo še navzgor in publika je jedla iz rok štirim vokalistom, ki so jih nagovarjali s komadi in med njimi. Skupina, ki jo postavljajo ob bok bosanskemu reperskemu wonderkindu nas na koncertu tako vsekakor ni razočarala.


Slišali smo vse stare hite iz prvih dveh CD-jev (PING PONG; 1997, in Uskladimo toplomjere; 2000) in seveda komade z novega izdelka, navdušili so nas z duhovitimi teksti in odlično odigranim repertuarjem. Navduševali so nas še z duhovitimi videoklipi na platnu nad njimi, ki so dopolnjevali glasbenike na odru.


Skoraj brez pavze so se po dobrih dveh urah na željo publike TBF vrnili na oder in odigrali še dober del programa. Na koncu je publika zadovoljna odhajala iz dvorane in kača ljudi in kartonskih škatel si je izmenjevala samo pozitivne komentarje.dr.Ejtsch


foto: Manca Gašpirc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.