Odličen koncert z grenkim koncem

urban4_gp001_feb06

Gušti in Polona ter Urban & 4 / Mediapark Cvetličarna, 25. 2. 2006


Po uspešnem gostovanju Urbana in njegove četvorke v Sloveniji novembra lani so se organizatorji odločili za večji met in bend tri mesece kasneje predstavili še enkrat, tokrat v večji dvorani in v družbi slovenskih kolegov, Guštija in Polone. Kljub temu da slednja nista bila oglaševana kot predskupina, pač pa enakovredno, se je izkazalo, da je večina poslušalcev zajetnih 3.500 tolarjev (v predprodaji 2.900) vseeno odmerila za hrvaške goste.


Tako se je dvorana še polnila, ko sta oder zasedla Gušti in Polona v družbi njunih štirih glasbenikov (Peter Dekleva – kitara, Tony Montana -bas, Andrej Zavašnik – bobni in Luka Jamnik – klaviature). V debelo uro dolgem nastopu smo poleg uspešnic (med njimi po odzivu sodeč prednjačijo ‘sveža’ Makova polja in D Dan ter ‘zimzeleni’  Mine leto in Vedno zame) slišali še Moje sanje, pesem, ki je prva v vrsti za vizualno upodobitev, pa uvodno Ljubljano, Trip, Tukaj in zdaj ter poleg preostalih avtorskih komadov še priredbo Vibracij Big Foot Mame in po Guštijevo odpeto Balkanuej, ki jo v izvirniku na Dolce Viti izvaja Buda od Elvis Jacksonov. Simpatičen nastop z dobro razpoloženimi akterji, ki so publiko uspešno ogreli, a vendar je bilo čutiti, da vrhunec večera šele prihaja. 


Naenkrat so oder osvetlile močne zelene luči in z Albinom se je začelo intenzivno potovanje po treh Urbanovih albumih, prvencu Otrovna kiša, Ženi i dijetu ter lani izdanem Retru. Izvrsten tenkočuten vokal, v katerega se kar zaljubiš, in močne zvočne podlage, ko klasične instrumente neprestano podpirajo klaviature, nato pa se pridruži še harmonika… Prek intimnega in temačnejšega intra (Albino, Nebo, Robot, Kornjača …) so nas pripeljali do Gledaj i vidi, pa Mjesta za mene, ko je naenkrat vse eksplodiralo, dvorana, ki se je ob izpovedih le zibala, je zdaj pela in skakala. Odlučio sam… in Otrovna kiša sta nas vodila h koncu in po prvem bisu, sestavljenem iz nepogrešljivega Black Tattooja in Oceana, je bilo jasno, da še ni čas za ponoven vklop v realnost. Urban in Mala truba je odmevalo, ploskanje ni in ni ponehalo, še zmeraj zatemnjena dvorana je vlivala upanje, da nas bo bend le uslišal in se vrnil na oder. A nekaj minut kasneje, ko so iz zvočnikov zadoneli Franz Ferdinand in so do takrat prav tako na razplet čakajoči roadiji začeli pospravljati oder, je bilo jasno, da je koncerta konec. Tako je kljub nepozabnemu času, ki smo ga v soboto zvečer preživeli skupaj, ostal grenak priokus.


Tina H. Zakonjšek


foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.