Leaf-Fat – Underworld Kingdom

Leaf-Fat - Underworld Kingdom

Leaf-Fat – Underworld Kingdom
Domače podzemeljsko kraljestvo je dobilo nove vladarje; udarna ljubljanska peterica Leaf-Fat je zaprisežene pristaše udarnega punk-rocka in trdih kitarskih rifov navdušila z izdajo dolgo pričakovanega prvenca Underground Kingdom.


Okvire žagajočega srednješolskega benda je razbil že ultra uspešen komad Winter Song, ki je domači glasbeni sceni odstrl pogled na drugačno, do tedaj še dokaj nerazvito, punk rock glasbeno sceno. Čeprav so se s svojo prvo uspešnico, ki jo je pospremil udarni video, držali ustaljenih smernic in trivialnih pop napevom, so z izdajo debitantskega albuma pokazali tudi tršo in manj konvencionalno plat.


Tako na albumu poleg melodičnih popevk, kot sta Next Century in že prej omenjeni Winter Song, ki močno spominjata na glasbo Blinkov, najdemo tudi komade, ki se oddaljujejo od komercialnih triakordnih napevov in zakorakajo v alternativno podzemlje. Ellegy in Individual Happiness, na primer, tako opravčita žanrske pridevnike, ki se pogosto pojavljajo pred imenom skupine (post-hardcore, punk rock), obvezno kričanje in energični aranžmaji pa poskrbijo, da njihove glasbe ne bo stigmatizirala usodna emtivijevska etiketa.


Leaf-Fat vztrajno zavračajo klišejske rime in cenena besedila in se tako uvrščajo v peščico upornikov, ki v svojih tekstih ne opeva romantične ljubezni, zabav na plaži in mičnih predstavnikov nasprotnega spola. S socialno-politično angažiranimi besedili odpirajo pereče teme, kritizirajo aktualno politično situacijo in se izogibajo stoičnega pretvarjanja, da so glavni elementi naših življenj ples, tekila in mini krila.


Čeprav Leaf Fate še res ne moremo primerjati s svetovnimi prvaki tovrstne glasbene scene, kot so Funeral for a Friend ali Story of the Year, so nedvomno na dobri poti, da poderejo domače meje in suvereno zakorakajo tudi na mednarodno tržišce. S pravo mero alternativnih ritmov, baziranih na melodičnih melodijah, z dovršenimi in kakovostnimi aranžmaji ter nepogrešljivo vztrajnostjo so na najboljši poti, da jim to tudi uspe.


High above the concrete life,
High above the cuts of knife,
With no sense or empathy,
You create next century!


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.