Kraftwerk – Minimum-Maximum (2DVD)

Kraftwerk – Minimum-Maximum (2DVD)

Kraftwerk – Minimum-Maximum (2DVD)

2005, EMI records / Distribucija: Dallas


Meine Damen und Heren
Ladies and Gentelmen
Heute Abend
die Mensch Maschine
Kraftwerk


…se glasi uvodni pozdrav v dvojni DVD, ki ga je robotska četverica iz Dusseldorfa posnela na predlanski turneji, na kateri so se ustavili tudi v ljubljanskih Križankah. Na DVD-ju najdemo enako minutažo in enak razpored komadov kot na istoimenskem dvojnem CD-ju, s tem, da so nekateri na video ploščku prikazani kot celota, na audio pa razdeljeni na nekaj poddelov. Enaka je tudi minimalistično oblikovana zunanja podoba, ki pa nam ne podaja informacij o lokacijah koncerta, ki bi morda prinesel tisti občutek pripadnosti, češ tukaj sem bil pa prisoten tudi jaz.    


Torej, sprva se porodi vprašanje, ali je živ nastop elektronske skupine sploh zanimiv za ogled na televizijskem ekranu, že v naslednjem dihu pa si za Kraftwerk lahko odgovorimo pritrdilno, saj zagotovo ne spadajo med ‘še eno elektronsko skupino’, temveč – klišejsko rečeno, pa vendarle – med pionirje elektronske glasbe ter avdio-vizualne umetnike brez primere. Možakarji srednjih let v elegantnih črno-rdečih oblekah stojijo za svojimi laptopi, klaviaturami in mešalnimi mizami ter nam s svojim početjem, katerega nikoli prav dobro ne vidimo, ponudijo kristalno čiste elektronske zvoke v prostorski dts 5.1 tehniki. Le-ti so prepleteni z do stotinke usklajenimi vizualizacijami v ozadju, ki se tematsko navezujejo na opevane rime in prikazujejo bodisi arhivske črno bele posnetke znamenite kolesarske prizkušnje Tour de France – Tour de France, bodisi futuristično oblikovano arhitekturo – Planet der Visionen, bodisi živobarvne neonske napise – Neonlicht, bodisi trke med atomi, ki vodijo k proizvodnji radioaktivnih snovi – Radioaktivitat. Zvočni in slikovni prikaz torej pri Krafwerk delujeta z roko v roki in se v vsakem trenutku vsebinsko dopolnjujeta. Vsebina pa je na najboljši možni način prikazana tudi s štirimi premikajočimi se roboti, ki zavzamejo njihova mesta in ubogajo programirane ukaze nadrejenga človeka (‘Ja tvoi sluga, ja tvoi rabotnik‘).


Montaža kadrov je zavoljo kombiniranja pestrih vizualizacij in dogajanja na odru dokaj dinamična, čeprav je dosti prisoten veliki plan, torej pogled iz sredine občinstva. Close-up na na člane je sem ter tja sicer uporabljen, s pretiranim prakticiranjem te možnosti pa bi zaradi že omenjene vloge slikovnih podob izgubili pomembno komponento nastopa. Svoje mesto tako najde tarantinovsko razdeljen ekran, ki nam ponuja pogled na več stvari hkrati. Kamera nakajkrat celo zaide v polje vijačenja elektronskih naprav, strogo prepovedan vstop pa ima v njihovo perspektivo gledanja, s katerim bi zaobjeli tudi tako želen pogled na računalniške ekrane.


Občinstvo igra nekoliko manjšo vlogo, kot smo jo morda vajeni z rockovskih koncertov, kjer kamera zajame solzne in prepotene obraze gorečih oboževalcev. Slikovno je večinoma prisotno le kot enotretinjska kulisa spodnjega dela ekrana, zvokovno pa kot navdušena množica, ki vsak konec pospremi z glasnim aplavzom.


Na DVD-ju najdemo še posnetek nastopa z MTV Music Awards, ki ga ob odsotnosti niti ne bi preveč pogrešali, pogrešamo pa morda kakšen bonus material v obliki intervjuja, zakulisnih pripravah koncerta, ustvarjanju vizualnih podob, idr… Ali bi našteto pri Kraftwerk, večnih minimalistih, že izpadlo kičasto?


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.