John Lydon – The Best of British One Pound Notes

John Lydon - The Best of British One Pound Notes

John Lydon – The Best of British One Pound Notes

2005, Virgin records / Dallas


John Lydon še danes velja za nepogrešljivo in spoštovanja vredno persono v glasbenem svetu, ta status pa si je v največji meri ustvaril v legendarni punk zasedbi Sex Pistols, takrat pod umetniškim imenom Johnny Rotten. Začetki njegove bogate kariere segajo v leto 1975, ko se je odzval vabilu Malcolma McClarna, takratnega rock’n’roll guruja, javnega provokatorja in lastnika antimodnega butika, ki je nedvomno pripomogel k popularizaciji imidža takratnih in sodobnih punkerjev. Rotten se je pri Sex Pistols že na začetku postavil v center pozornosti, s svojimi divjaškimi nastopi in nihilistično držo, ki se je prenašala tudi na občinstvo, pa dobival vse bolj negativno podobo konvencionalnih vzorcev navajene britanske javnosti. Po nekaj uspešnih turnejah in še več aretacijah zaradi provokacij se je njegovo punkersko poglavje pod imenom Johnny Rotten leta 1978 končalo, še isto leto pa se je odprlo novo, tokrat z zasedbo Public Image Limited in pravim imenom John Lydon.


Sočasno z njegovim odhodom se je že začelo razvijati novo gibanje, t.i. post punk, ki je v vzorce punka spretno vpletal še nekoliko bolj plesne ritme in si tako širil glasbeni manevrski prostor, hkrati pa tudi krog poslušalstva. Med začetnike tega podžanra, čigar korenine se napajajo prav iz vodnjaka Sex Pistols, štejemo zasedbe Wire, The Wall in Gang of Four. Tudi John Lydon je na glasbeno ustvarjanje vedno gledal skozi širokokotno kukalo, zato je bila nova postava PiL kot naročena za eksperimentiranje z novimi zvoki in brisanje meja med vkalupljenimi žanri. Nova formula se je prijela, uspehi so se stopnjevali, pozitivne ocene pa so deževale tudi s strani strogo zapriseženih punkerjev. V štirinajstletni karieri so tako nanizali osem studijskih albumov, nekaj live izdaj in nekaj izborov najsvetlejših trenutkov, leta 1992 pa se je z zadnjim albumom That What Is Not zaprlo tudi to poglavje.


Popotovanje med žanrskimi mejami in nagibanje na vse strani je tako najpreprostejši opis pričujočega albuma, ki nam ponuja dvajset del. Večinoma časa je posvečenega najdaljšemu in najplodnejšemu obdobju z zasedbo Pil, le dobro četrtino kvote pa si razdelijo Sex Pistols ter ‘postpilovski’ projekti Leftfield Lydon, Timezone in samostojni John Lydon. Prav pred dnevi je John slavil petdesetletnico, še vedno pa je njegov življenjski moto ‘Follow these rules of life, never the same thing twice…’


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.