John Cale – Black Acetate

John Cale - Black Acetate

John Cale – Black Acetate

2005, EMI records


distribucija: Dallas


Šest albumov z legendarnimi The Velvet Underground z vodjo Loujem Reedom, trideset v samostojni karieri in pet v v sodelovanju z različnimi glasbeniki je bilanca štiridesetletne kariere Johna Calea. Poleg teh usupljivih številk se lahko pohvali tudi kot producent debut albumov Patti Smith in Iggyjevih The Stooges ter inspirator marsikateremu današnjemu glasbeniku.


Pred kratkim izdani Black Acetate, torej že enaintrideseti samostojni album, nam prinaša godbo, ki ji je za pravo razumevanje vsekakor treba večkrat in natančneje prisluhniti. Po zgoraj predstavljeni diskografiji in statusu sodeč je to popolnoma razumljivo oziroma ni nenavadno, saj je v bogati karieri izpod njegovega peresa, strun ali tipk prišlo mnogo skladb, ki so svoje mesto našle v mnogokaterem glasbenem žanru. Žanrska raznolikost ni ravno vrlina trinajstih novih del, saj je za polovico njih značilna temačno in klavstrofobično vzdušje, ki je ustvarjeno bodisi z minimalistično inštrumentalno podlago bodisi z zasanjanim tempom sicer bogatega inštrumentarija. Poleg klasičnih inštrumentov je za ozadje pogosto uporabljena tudi elektronika, ki komade popelje v bolj eksperimentalne vode. Vokal večinoma sledi rockerskemu ritmu in tako ustvari lepe in nalezljive melodije, ponekod pa ga Cale uporabi zgolj za brezizrazno recitiranje in nerazločno mrmranje. Hermetičnost popusti na drugem delu plošče s komadom Perfect, ki je tudi prvi predstavnik živahnejših ritmov. Kajkmalu se izkristalizira pravilo, da sta melodičnost in elektronika v obratnosorazmernem odnosu, saj mu nekako bolj steče s klasičnimi inštrumenti.


John Cale se torej giblje med pop-rockovskimi in eksperimentalnimi vzorci in kljub svojim 63 letom ostaja nepogrešljiva figura v modernem glasbenem svetu. O svojih odrskih sposobnostih nas bo skušal prepričati 2. marca na svojem prvem ljubljanskem obisku v Cankarjevem domu, paralele s starejšim obdobjem pa bo moč potegniti že nekaj dni kasneje, ko v Ljubljano prihaja tudi Lou Reed.


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.