Dvojna doza romskega temperamenta v metropoli

Gipsy All Stars

Gipsy All Stars

Šukar, Gypsy Kings All Star
Hala Tivoli
Petek, 17. februar 2006


Ledeno dvorano Hale Tivoli in mrzli zimski večer so prejšnji petek ogreli temperamentni španski ritmi in vročekrvna romska glasba. Kralji ciganskih melodij Gypsy Kings (All Stars) in njihova slovenska verzija Šukar so razgreli plesnih ritmov željno publiko, ki je napolnila našo športno meko.


Domača tamburaška atrakcija Šukar tudi tokrat ne razočara privržencev romske glasbe in postreže s pisano paleto temperamentnih ritmov in plesnih melodij s cele Evrope. Zasedba je v svojem več kot dekado dolgem ustvarjanju botrovala k izdatni promociji romske glasbe in ciganski melos v vrhunski izvedbi ponesla iz anonimnosti v širšo javnost, ki jo je sprejela z odprtimi rokami. Rezultat: odlične plošče, polni koncerti in številna vabila na glasbene festivale. Tokrat se zasedba predstavi s priznano domačo vokalistko Jadranko Juras, ki žal pusti mlačen vtis. Očitno ji tovrstni ritmi niso pisani na kožo. Kakorkoli, Šukarji dodobra zvišajo temperaturo v ledeni dvorani in ustvarijo simpatično uverturo v težko pričakovano glavnino koncerta.


Gypsy Kings All Stars so spremenjena, dopolnjena in okrnjena verzija njihove predhodnice, legendarne skupine brez desnega desnega prislastka v imenu. Nekaj članov je ostalo nespremenjenih, ostali pa so po večini sinovi slovitega Joseja Reyesa, renomiranega pevca čutnega flamenka, ki je svetovno javnost navduševal v 60-ih. Pestra dvanajstčlanska postava v bogati zvočni sliki združuje strastne vokale, subtilne kitarske zvoke in markantni romski melos, preverjeno glasbeno formulo, s katero so že njihovi predhodniki obnoreli staro celino in kasneje tudi ostale kontinente. Kultne uspešnice, kot sta na primer Bamboleo in Djobi Djoba, ter ekplozija temperamentne glasbe in še bolj temperamentnih glasbenikov ob pomoči brhkih plesalk očara tudi slovensko publiko, ki koncert bučno spremlja z navdušenim ploskanjem in petjem. Kakovostno in popularno, veseljaško in hkrati melanholično, solze in smeh … Romski kralji s svojo glasbo gradijo most nad nepremostljivim in čar preteklosti in svojih korenin z uspešno glasbo oživljajo tudi v sedanjosti.


Romski večer v slovenski metropoli je ponoven dokaz, da je domača publika odprta tudi za nekonvencionalne glasbene smernice in drugačne glasbene izkušnje.  Pina Sadar


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.