Dubioza Kolektiv v Rijeki

dubioza_kolektiv_003

Hrvaška / Reka / Točka, 26.2.2006


Reka nas je pričakala z neverjetno zapletenim voznim sistemom po ulicah, saj je bilo mestno jedro zaprto zaradi tradicionalnega reškega pustnega karnevala. Kroženje po mestu nas je vseeno pripeljalo do koncertne dvorane kake pol ure pred napovedanim začetkom koncerta. Vstopili smo v dvorano in razočarani ugotovili, da koncerta še kar nekaj časa ne bo, saj se niso začele še niti tonske. Spet eden tistih poznih koncertov, ko imamo občutek, da organizator koncert dela zaradi prodane pijače in ne zaradi glasbe.


Ljudje so se nabrali kako uro za tem in ogreval jih je DJ iz Marabunti teama. Od trenutka, ko je prvi obiskovalec stopil v dvorano, se je ta kar lepo napolnila v zelo kratkem času. Očitno se je pač karnevalsko popoldne zavleklo pozno v noč in obiskovalci so vedeli, da jih bo koncert počakal, saj je odvisen od uličnega dogajanja. Dubioza Kolektiv so zasedli oder nekaj po enajsti uri in takoj dvignili temperatura za nekaj stopinj. Simpatična pevka je takoj energično pozvala občinstvo, da pride bliže in sledili so gibu njene roke pred oder. Od tu naprej so ji jedli iz roke.


Bili smo priča izvrstni glasbeni mešanici, ki nas je na trenutke spomnila na angleške Senser. Uživali smo energično ritmiko dveh izvrstnih moških vokalistov in prodornega ženskega vokala, ujetih v glasbeno podajanje reggae zvokov, duba, hip-hopa, fussion in crossover kitare, drum’n’bassa in za dubiozo značilnih bosanskih etno prehodov na harmoniki. Skupina bi vsekakor navdušila ljubitelje slovenskih Moveknowledgement, saj se prebijajo skozi podobne glasbene žanre. Pa vendar na odru oddajo še toliko dodatne energije, da jih njihov nastop vsekakor prekaša.


Niti za trenutek nismo umaknili očesa od odra, saj je poleg petja vokalistka Adisa poskrbela tudi za očem prijetno gibanje telesa. Žal oder, pregrajen na pol s stebrom, ni dopuščal še kaj več kot to, trije vokalisti so se drenjali na eni polovici in skušali narediti kar najbolšo predstavo.


V uri koncerta smo se sprehodili skozi oba izdana Cd-ja in slišali nekatere hite kot Bosnian Rastafaria, Bring the system down, The right moments, Bosnian child … in spoznali tudi nekatere še neizdane, potencialne hite.


Nastop je minil prehitro, na oder je prihitel drugi DJ, ki naj bi skrbel za publiko naslednjo uro. Mene je sicer navdušil z energijo, s katero je stal za svojimi platami. Skakal je in dajal ritem z visoko dvignjeno nogo, pa vendar me glasba ni navdušila. Po tem, ko smo imeli pred sabo izvrsten živ bend, nas DJ-ji vsekaor niso mogli več zadovoljiti.


dr.Ejtsch


foto: Manca Gašpirc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.