Brina v Škofji Loki

Brina v Škofji Loki

Brina v Škofji Loki

Kje? Škofja Loka, Galerija Loškega gradu
Kdaj? Sreda, 15. februar 2006 ob 20:30


Kot vsakič, je tudi tokrat (ponovoletno) mrtvilo na glasbenem področju nekoliko konkretneje prekinil Grajski vitraž. Letos poteka že šesta sezona koncertov in prva je bila na vrsti Brina s svojim bandom.


Poleg Brine se je v zadnjih letih pojavilo še kar nekaj skupin, ki si prizadevajo ohraniti tradicijo ljudske pesmi. Kljub temu, da nekateri etnologi nad tem, da se pesmi izvajajo drugače, ali da se jim spremeni besedilo, vihajo nosove, izvajalci še vedno vztrajajo in na ta način približujejo stare, na pol pozabljene pesmi mlajšim generacijam. In prav je tako.
Pevka je nase močno opozorila že s prvim albumom Graščakinja, ki ga je posnela skupaj s spremljevalno skupno String.si. Njen ustvarjalni zagon pa ni pojenjal, saj je dve leti kasneje izdala album Mlado leto, tokrat v okviru skupine Brina. Ta zasedba se je obdržala do zdaj in se pripravlja na snemanje novega materiala, kot že rečeno, pa je pred tem prišla nastopat še v Škofjo Loko.


Obiskovalci koncerta so se na mrzel in deževen večer do gradu morali povzpeti po zaledenelem klancu in stopnicah, čez grajsko dvorišče pa jih je v toplo galerijo v gradu vodila s svečkami osvetljena potka. V začetku je izgledalo, da obiskovalcev ne bo ravno veliko, vendar pa se je izkazalo, da publika tudi tokrat ni zatajila in je znova izkazala zvestobo ter zaupanje Grajskemu vitražu in bila tako deležna še enega večera odlične glasbe.


Skupino poleg že omenjene pevke Brine Vogelnik sestavlja še pet izjemnih glasbenikov. To so Jelena Ždrale na violini, Luka Ropret na kitari, Drago Ivanuša na harmoniki, Nino de Gleria na kontrabasu in Blaž Celarec na tolkalih.
Slišali smo večinoma pesmi iz prejšnjih albumov, nekaj pa tudi iz prihajajočega. Stare ljudske pesmi, katerim je vedno nekaj odvzeto in drugo dodano, s takimi transformacijami brez dvoma dobijo neko novo kvaliteto, kar se še bolj stopnjuje, če glasba zaigrana v živo in pospremljena z Brininim plesom ali improvizacijami instrumentalistov.


Publika se je vsaj v začetku zdela nekoliko hladna, kasneje se je sicer nekoliko zbližala z glasbeniki, ki pa so že po malo več kot uri dolgem koncertu odšli z odra. Poslušalci so si prislužili še en bis, nato pa zadovoljni, a malo razočarani nad kratkostjo koncerta, zapustili galerijo, najbrž pa se hkrati že veselili naslednje doze kvalitetne glasbe v Škofji Loki.


MojcA SelaK

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.