Začetek turneje skupine Dead by mistake v Sloveniji

Začetek turneje skupine Dead by mistake v Sloveniji

Začetek turneje skupine Dead by mistake v Sloveniji

Dead By Mistake
+ support: Evelyn, Multiball & Unfinished


Nova Gorica, Mostovna 13.1.2005 (Vstopnina: 1000 SIT)
Ljubljana, Metelkova – Menza pri koritu 14.1.2005 (Vstopnina 600 SIT)


Skupina Dead By Mistake je na emo screamo punk sceni že kar dodobra poznana. Mlada, energična zasedba prihaja iz Hrvaške, točneje iz Varaždina. Lansko leto so izdali svoj prvenec po imenu Kisses and Memories in posneli tudi videospot za komad Well meet in fable of our past lives. Brez kakršnihkoli diferenc v bandu tudi tu ni šlo, a kljub vsem tem so fantje v postavi kot so danes – Goran na vokalu, Saša in Nino na kitari, Ivan na bass kitari ter Emil na bobnih več kot uspešni. Zvrst, ki je bolj podobna posthardcore oz. emo je v današnjih dneh več kot preveč ‘popularna’. Mogoče so prav zaradi tega fantje na slovenskem območju dobili še večjo podporo, kot pa bi jo drugače. Odločili so se, da bodo svojo ‘turnejo’ začeli prav v Sloveniji, vendar to ni bil njihov prvi nastop tu. Nastopili so že na emocore festivalu imenovanem New Noise oktobra v Ortu, kjer pa jih bomo videli ponovno na drugem, še boljšem ter kar tridnevnem New Noise festivalu februarja v Ljubljani. Kot vsak band ima seveda v načrtu uspeti in ravno zaradi tega je potrebno imeti tudi za seboj nekaj kilometrine, ki pa so jo Dead By Mistake začeli zelo uspešno nabirati.


Prva postaja je bila na Primorskem koncu, točneje v Novi Gorici na Mostovni. Za ogrevanje so poskrbeli domači Evelyn. Moderen hardcore s primesmi punk rocka in metal cora je bila prava paša za ušesa. Fascinanten vokal je mogoče zasenčilo samo ozvočenje. Melodičnost obogatena s prepletanjem dveh kitar in omenjenim vokalom je bilo res tisto pravo. Kot že rečeno, sam namen teh dveh koncertnih dni je bilo v znak skupini Dead By Mistake, ki so odre zasedli kot drugi. Energičen nastop, opremljen z dvema enkratnima vokaloma je navdušil tudi novogoriško publiko, ki pa jo je bilo nad mojimi pričakovanji. Dvorana na Mostovni ni bila ravno nabita, je pa bila pripravljena na še eno skupino večera in to so bili nihče drug kot celjski Multiball. Po neštetih koncertih doma in v tujini so lani izdali svoj drugi album Endless Journey. S pridobitvijo novega kitarista Gorana, ki ima za seboj že nešteto izkušenj pa so postali zagotovo še boljši, tako kot njihov drug album. Moram priznati, da skupino Multiball raje poslušam v živo kot pa na albumu, kajti zvenijo mi bolj prepričljivo ter energično, kot so to dokazali tudi na zadnji klubski turneji po Sloveniji z ljubljanskimi Leaf-Fat. Mogoče malce klavrno vzdušje na Mostovni ob nastopu skupine Multiball, a vendar neskončnega potovanja in koncertov še vedno ne bo konec kljub temu.


In že je bila tu sobota, nekateri zelo utrujeni, nekateri malo manj. Metelkova mesto, natančneje prostor Menza pri koritu in kup ‘kričečih najstnic’. Malo za šalo, malo za res. Glede na to, da sm predvidevala da se bo koncert začel okoli 22. ure sem prišla na samo prizorišče nekoliko prepozno in tako tudi zamudila nastop mladega ljubljanskega emocore banda Unfinished. Band je ta večer nastopil žal brez pevca in na pomoč je vskočil Jeremy (ex Dreamwalk, sedaj pevec skupine One Kick Setup) ter skupaj z ostalimi poskusil rešiti vso zadevo, a žal brez avtorskih komadov Unfinished. Zasedba pa bo nastopila tudi v okviru festivala New Noise 2, kjer bo upam, da poskusila in tudi nadomestila ta kiks in naredila s skupino Blindfold res enkraten nastop. In že so bili tu, ‘zvezde’ večera Dead By Mistake, ki so ponovno prepričali tudi ljubljansko publiko. Med samo publiko pa je bilo moč zaslediti tudi kar nekaj hrvaških DBM fanov, ki so prišli na koncert v Ljubljano samo zaradi njih. Začetek toura za DBM uspešen in nad pričakovanji, ki pa bo na festivalu New Noise 2, ki se začne 7. februarja 2006 v ljubljanskem Ortu zagotovo še boljši.


Monika Klinar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.