The Prodigy – Their Law (The Singles 1990-2005)

The Prodigy – Their Law (The Singles 1990-2005)

The Prodigy – Their Law (The Singles 1990-2005)

2005, XL recordings


distribucija: Dallas


V poznih 80-ih na britanski sceni. V podtalnem klubu poteka brezplačna zabava, na kateri obiskovalce, ki so tja zašli bolj po naključju, zabavajo dva divja plesalca in MC z lomljeno in glasno glasbeno podlago. Torej noč za prijatelje, znance in mimoidoče; morda ne najbolj posrečena predstavitev, pa vendarle majhen začeten korak k nadaljni uspešni karieri. Kratek pogled naprej: ekipo Prodigy zanimata dve stvari; izdaja plošče v bližnji prihodnosti in igranje v klubu Raindance. Z malo ploščo What Evil Lurks se uresniči prvo, s štiribarvnim laserjem, bobnečim ozvočenjem in osemtisočglavo množico pa drugo.


Počasi se za elektronske zvoke začne zanimati tudi mainstream, Prodigy pa to izkoristijo v polni meri. Single Charly z male plošče nadgradijo s prvo studijsko ploščo Experience, ki se zavihti na lestvice po vsem svetu. Namesto klasične predstavitve elektronskih zvokov z 12”  plošč za dj-je se odločijo za pestrejšo rock and roll različico, ki jih tako kot glavni band popelje na klasične dvoranske koncerte.


Za še večje dokazovanje svoje divje plati so na drugi album Music for the Jilted Generation vključili še ljubezen do rock glasbe in tako dobili sožitje trdih kitarskih in globokih basovskih zvokov. ‘To se je dogajalo, ko smo nekaj časa preživeli v Združenih državah Amerike in poslušali prvo ploščo Rage Against the Machine s plesnimi ritmi hip-hopa in surovo energijo punk rocka. To je bila zagotovo ena izmed plošč, ki sem jo imel v mislih pri našem ustvarjanju.’ pravi Liam. ‘Ena izmed prelomnih točk v naši karieri je zagotovo festival v Belgiji leta 1994, ko smo bili edini elektronski band v množici rock zvezdnikov. Igrali smo na istem odru in od takrat se je struktura naših oboževalcev popestrila in razširila.’ dodaja Maxim.


Firestarter se je že leto kasneje pojavil od nikoder in v Angliji takoj zasedel prvo mesto. ‘Za single, ki je bil za mnoge radijske postaje preveč agresiven za dnevno predvajanje, smo posneli še izvrsten videospot v enakem slogu, ki je bil odličen za predstavitev novega Mr. Flinta. Tudi tega so predvajali samo ponoči, ampak to nas ni motilo.’ se spominja Liam. Pestra množica oboževalcev je morala na nov album čakati še kar nekaj časa, medtem pa v potešitev dobila demonski single Breathe in provokativni spot Smack My Bitch Up. Album The Fat of the Land tako ostaja eden izmed najhitreje prodajanih albumov v zgodovini glasbene industrije. ‘Sledila je turneja po celotni zemeljski obli in težko bi našli kraj, kjer nismo bili. Tudi v Ameriki so nas vzljubili in prav poseben občutek je bil biti Britanec in razturiti v ZDA. Igrali  smo tudi v Beirutu, Srbiji in Moskvi in to so bili res koncerti, ki se ti vtisnejo v spomin.’ pravi Liam.


‘Po dolgih osmih letih ugibanja o razpadu skupine je elektro trash album Always Outnumbered Never Outgunned posmeh v obraz tistim, ki niso verjeli v nas. Mogoče smo bili res malo pozni z izdajo in se na trenutke zdi, da se ponavljamo, toda želeli smo se spet dotakniti korenin. In to je najbolj oseben album, kar sem jih izdal.’ pravi Liam.


Vrhunci kariere? ‘Kar nekaj jih je bilo. Izvajanje komada Charly v New Yorku leta 1992, debut Maxima na vokalu pri Poison, izgredi na razprodanem nastopu v Grčiji in invazija na oder na festivalu v Brightonu, napad na ameriški MTV s Firestarter in Smack My Bitch Up, zmagoslavna vrnitev zadnjega albuma na vrh angleških glasbenih lestvic!’


Let the noise continue!!!


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.