Prljavo kazalište – Moj dom je Hrvatska

Prljavo kazalište - Moj dom je Hrvatska

Prljavo kazalište – Moj dom je Hrvatska

Založba: Dallas records, 2005.


Jep, dnevi nekdanjenu jugo rocku oz kakorkoli ga že poimenovali so res šteti. Vidi se. Sliši se. Bendi nam namreč nimajo več kaj pokazati. Na lestvinah se sploh več ne vrtijo. Koncerti so slabo obiskani. Tudi pri Prljavcih se dogaja podobno. Moj dom je Hrvatska je povsem povprečen, za njih celo podpovprečen, album z enim hitom – naslovnim. Pa še to le zaradi tematike. Čudno? Glede na situacijo tako politično kot socialno v državah nekdanje domovine je te tematike preko dovolj. Kriza se je dotaknila tudi bendov, ki so delali premike. Ki so soustvarjali zgodovino. Nekdanji uporniki so se danes predali. So popustili pritisku? Ali pa so preveč načeti, kot je zdravje popularnega Jaje, ki že kar nekaj časa ni posegel tudi po alkoholu, vestnem spremljevalcu rokenrola, četudi je Staro Češko eden izmed glavnih sponzorjev zadnjega izdelka?


Če so Prljavci do pred nedavnim še simpatizirali z aktualno oblastjo, pa se z novega ploščka to ne več ne čuti povsem, kljub temu da je album socialno političen s pridihom sentimentalnosti, ovitek pa predstavlja zmečkano banovino. Vsaj skozi njihove oči (beri: glasbo in tekste; pa računi v ovitku) se južni sosedi ne piše dobro. Črnogleda je realnost. Kot nekdaj v rajnki Jugi. Še huje? // radnici bez posla, klinci na ulici // starci čekaju red pred kontejnerima // gladni, guraju se u pučkim kuhinjama //. A oni kljub temu ponosno, kot venomer doslej, dvigajo zastavo.


Dva komada imamo znova priložnost slišati iz ust bolj recitatorja kot pevca, sicer pa kitarista in prvega moža benda Heroja ulice – Jasenka HoureIz njegovih ust komadi zvenijo temačnejši, a bollj dirnejo kot tisti od Mladena. A, Šteta što je.. to vse kar nam ima za pokazati zadnji album, ki deluje narejen povsem prisiljeno. Posebej tisti nevmesten verz s številko 098 – dečki, pa saj ne delate reklame kateremu izmed operaterjev telefonije, kajne?


Marko PIGAC

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.