Madness – The Dangermen Sessions, Vol. 1

Madness - The Dangermen Sessions, Vol. 1

Madness – The Dangermen Sessions, Vol. 1

2005, distribucija Dallas


Nepoboljšljiva norost, prvobitna ska glasba in legendarni nutty boys so z nalezljivimi plesnimi ritmi zopet priplesali na svetovno glasbeno sceno. Deveti studijski album reformatorjev popularne jamajške glasbe predstavlja povsem nepričakovano potezo; za veliki come back so angleški veseljači pripravili – album priredb!


Čeprav zvok in glasbeni izraz ostajata klasična in ne doživljata radikalnih sprememb, album preseneti predvsem  z izbiro skladb. Nosovi novega avtorskega materiala željnih oboževalcev se tako užaljeno povesijo, zlobna peresa glasbenih kritikov pa simpatičen plošček nemudoma raztrgajo z uničujočimi recenzijami, v katerim jim očitajo pomanjkanje kreativnosti in originalnih idej.


Pa vendar vodnjak njihovih glasbenih idej še ni presahnil. The Dangermen Sessions predstavlja presek glasbenega dogajanja neke dobe, predstavljen skozi prizmo avtohotonega Madness izraza. Tokrat svoje okončine razgibamo ob Taller Than You Are (Lord Tanamo), preizkušamo glasilke ob kultni Loli (The Kinks) in se zamislimo o svetu v politčno-angažirani Marleyevi So Much Trouble in the World. Otoška senzacija 80-ih ne pozabi niti na svojega velikega idola Princa Busterja, ki je kriv za zamenjavo njihovega prvotnega imena North London Invaders, in številne druge glasbene umetnike, ki so tako ali drugače zaznamovali svetovno glasbeno dogajanje. Izvirne in samosvoje priredbe se lahko kosajo, če ne celo presegajo, originale, doza pozitivnih ritmov pa navduši vse ljubitelje ska glasbe. 


Madnessi so svojevrsten glasbeni fenomen. Odločilno so zaznamovali ska glasbo, botrovali k začetku skinheadovskega gibanja, česar se niso nikoli zares otresli, izvalili priljubljene skupine, kot sta na primer No Doubt in Reel Big Fish, ter spisali zavidljivo dolgo in navdušujoče poglavje v zgodovini britanske popularne glasbe. A njihova zgodba še ni končana.Volume 1 obetajoče napoveduje izdajo nadaljevanja, ki bo nedvomno presenetil. Upamo, da tudi z novim avtorskim izrazom in novimi »norimi« glasbenimi idejami, ki bodo še enkrat potrdile, da so Madness (še) vedno one step beyond …


This is where the Danger begins,
This is where the Danger ends,
This is where there are no strangers,
This is where there are only friends,
This is here and now forever,
This is us here all together,
This is the heart the soul of the sound,
This is the freedom this is the ground,
This is all the love inside,
This is LIVE and INTENSIFIED!


Pina  Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.