Beastie Boys – Solid Gold Hits

Beastie Boys – Solid Gold Hits

Beastie Boys – Solid Gold Hits

2005, Capitol records


distribucija: Dallas


Ob štiriindvajseti obletnici svetlopolte raperske trojice Beastie Boys se je založba Capitol odločila objaviti zbirko njihovih največjih hitov in jim na ta način izkazati spoštovanje. Odločitev je vsaj malce nenavadna ob dejstvu, da so Mike D, Ad-Rock in MCA resda kar nekaj let nazaj izdali dvojno ploščo hitov Anthology: The Sounds Of Science, vendar so po njej posneli le en studijski album, in da bi bila nedvomno bolj primerna priložnost za izdajo letos ob okrogli obletnici četrtine stoletja.


Kakorkoli že, pred nami je zbirka petnajstih hitov, ki so jih Beastie Boys nanizali skozi obdobje od prvenca Licensed To Ill leta 1986 pa do zdaj že predlanskoletne To the 5 Boroughs, s katero so se poklonili mestu, ki nikoli ne spi, New York Cityju. Raskavo otroški vokal, izmenjujoče podajanje besed, dratarsko-skratcharski ritmi in sočna besedila so nedvomno značilni zaščitni znaki trojice, ki si je zveneče ime začela ustvarjati z najstniškim rap-rock hitom Fight For Your Right. Že leta 1981 so fantje imeli drugačen pogled na rap, saj ga niso jemali kot glavno in edino sredstvo za izražanje, ampak le kot sestavni del svojega širšega post punk ustvarjanja. Z drugim albumom Paul’s Boutique pod producentsko taktirko Dust Brothers so že malo navajeni slave pogoreli tako pri kritikih kot poslušalstvu, vendar jih je že naslednji album Check Your Head leta 1992 popeljal na vrhove lestvic, od koder je bil zlahka dosegljiv naziv ene najbolj vplivnih in ambicioznih skupin devetdesetih. Po punk-rock zbirki Some Old Bullshit s samega začetka skupnega, takrat še podtalnega druženja je še istega leta svet ugledala četrta studijska plošča Ill Communication, ki je s punk-rap hitom Sabotage skupino približala tudi mlajšemu, ne izključno rapa željnemu MTV poslušalstvu. Tudi turneja se je odvijala v bolj hrupni družbi, saj so imeli s Smashing Pumpkins čast nastopiti kot glavni band na legendarni poletni turneji Lollapalooza. Naslednje štiriletnetno obdobje do izdaje Hello Nasty je bilo obdobje za dušo, pot jih je namreč zanesla v organizacijske vode dvodnevnega glasbeno-političnega festivala v podporo Tibeta, ustvarjalno pa so si dali duška z inštrumentalno soul-jazz-funk zbirko The In Sound From Way Out! in malo ploščo hardcore ritmov Aglio e Olio. Po dolgih šestih letih premora je newyorški 11.september sprožil nov ustvarjalni impulz, ki je svoj epilog doživel konec leta 2004 z že prej omenjenim albumom.


Šest albumov raznovrstnega glasbenega koktajla znotraj žanrske oznake rapa in peščica eksperimentiranja z drugimi žanri je torej bilanca štiriindvajsetletne glasbene kariere Beastie Boys. Verjamemo, da jim nadaljnega navdiha ne primanjkuje in da le-tega ne bo prinesel podoben dogodek kot leta 2001.


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.