Psycho-Path v Orto baru

pp4

Psycho-Path in Roter Stern Silberstern, Ljubljana / Orto bar, 7.12.2005

V ljubljanskem Orto baru je decembra že kar navada, da se kakšen večer v njem ustavijo Psycho-Path, ki jim po mnenju mnogih pripada status paradnega konja slovenskega kitarskega alternativnega roka. Po 12 letih stabilnosti in  furanja že prepoznavnega zvoka je očitno za bend nastopil trenutek sprememb. Skupina je namreč nastopila z dvema povsem novima članoma, a o tem nekoliko kasneje.

Psihoti niso nastopili sami, saj so za predvozače povabili dunajski trio Roter Stern Silberstern. Avstrijci so že s samo zunanjo podobo zbujali zanimanje: simpatično nežna basistka, nenavadno postrižen bobnar in ultra samozavestni frontmen s kitaro in za mikrofonom. Njihov nastop se je začel nekoliko pozneje, kot je bilo predvideno, a zamuda ni bila prevelika, da bi motila. Basistka si je namreč zlomila nos, tako da je namesto za šankom trenutke pred tonsko vajo preživela v bolnišnici.  RSSS so v svojem relativno kratkem nastopu žgali predvsem precej punkoidnega garažnega rokenkrola, bluesa (katerega oznako si lepijo k žanru, ki ga igrajo) pa je bilo bore malo. Preproste, a udarne bas linije, začinjene z overdrivom, so sledile agresivnemu bobnanju, pevec Hannes pa je po uvodnih kletvicah (ki so mimogrede izpadle precej smešno) odžagal nekaj simpatičnih rifov, ki pa celotnemu zvoku niso dodali toliko, da bi njihov nastop lahko označili kot odličen. Le na koncu, pri zadnjih dveh komadih, so pokazali, da ga lahko konkretno in korektno sekajo.

V redu, po krajšem predahu so na oder prišli Psycho-Path. Koncert je obetal še več, ko smo poleg stalnega tria Meli, Jerneja in Janeza (bobnar Matej jih je pred kratkim zapustil) videli še nekaj mlade krvi. Nova člana sta namreč pred nekaj več kot pol leta postala kitarist Sašo Benko (Darectalchex, ex-Manul) ter Dominik Bagola, ki bobna (ali je bobnal) tudi pri Soundtrade. Dobrodošla osvežitev, torej, po vrzeli, ki je zevala po odhodu prvega kitarista. Po uvodnem preigravanju inštrumentalnega intra je prišel čas za prvi »pravi« komad. Kemper Boyd in neprijetno presenečenje: zvok nekako ni bil »poštiman« tako, kot bi bilo treba. Premalo vokala in Jernejeve kitare. Po Pipijevi zvočni intervenciji je stvar zadihala nekoliko z bolj polnimi pljuči, predvsem pa glasneje in udarneje. Po pričakovanjih so Psihoti preigravali komade z zadnjega albuma Desinvoltura. Mislim, da so zaigrali prav vse, razen Weapon Of Opportunity in Crisp Night Air. Na srečo so nekoliko preveč predvidljiv potek koncerta razbili s tremi, pred slovensko publiko še neodigranimi komadi. Omenjen »paket« pesmi morda nakazuje novo smer za Psycho-Path, o kateri sem govoril v uvodu. »BossaNoise«, kot so zvok poimenovali sami, prikaže nekoliko več eksperimentiranja, predvsem vokalno in ritmično. S tem mislim, da je v komadih manj tiste tipične sonične kitare, tako značilne za P-P. Pričakoval sem, da bodo novi komadi dali nekoliko več prostora za Benkovo odlično izkoriščanje kitarskih efektov. Kljub temu mislim, da si je fant dal premalo duška. No, morda pa bo več cvililo in piskalo v prihodnje. Reden del koncerta so zaključili z aktualnim singlom The Hell Outta Dodge, ki so ga proti koncu tudi kvalitetno »zabluzili«, tako, da je kar klicalo po bisu. Po ponovnem prihodu na oder se je pokazala sproščenost z neobremenjenim pobrenkavanjem Eating Worms in vokalnim duetom Jernej-Meli. Bolje pa ne bi mogli zaključiti: Air Rager z razvlečenim koncem ter Dehydrated.

Koncert je bil torej dober, a sem na trenutke mogoče pričakoval malo več. Kontinuirane napetosti, ki ti dviga dlake, žal ni bilo, a je bilo močnih trenutkov vseeno več kot šibkih. Psihoti torej so v relativno dobri formi, Meli pa je (zopet) pokazala, da je femme fatale slovenske alter scene. Bojijo se je namreč ne le fantje, ampak tudi punce. Na njen poziv, da naj pride neko dekle s P-P majico na oder, se ni odzvala nobena, nihče pa se tudi ni upal peti refrena pri Dehydrated. V duetu z Meli mislim. No, ja…   

Peter Cerar

foto: Aleš Serajnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.