Pop Design – Največje uspešnice 2005 (1985-2005) [CD+DVD]

Pop Design - Največje uspešnice 2005 (1985-2005) [CD+DVD]

Pop Design – Največje uspešnice 2005 (1985-2005) [CD+DVD]

Založba: Nika, 2005.


Izgleda da je trend združevanja nečesar, kar se je zdelo nemogoče združiti prešel iz nekdanjih republik bivše države tudi na našo Deželico kurjo. Po Bijelem dugmetu se je zgodilo tudi pod Alpami. Združili so se eni največjih. Vili in Tone sta se le pobotala in izdelek imamo pred seboj. Na 20. obletnico benda. Živi album ene največjih slovenskih skupin, ki so dobri gostje tako za velike koncerte kot za kmečke veselice. Bogu hvala bi lahko rekli, da se s pametno besedo da doseči vse in da bodo zanamci v zbirko dobili živi arhiv še enega izmed ponarodelih bendov v času, ko na glasbeni sceni vlada kriza ob pojavljanju raznih izvajalcev, ki z glasbo nimajo kaj dosti skupnega.


Ampak vedno ni bilo tako. Pop Design-ov niso vsi jemali resno. Tudi njih so imeli za ene izmed mnogih. A danes na koncertih in ob njihovem izročilu zna marsikdo dvigniti pest v zrak – v znak spoštovanja. Tone je pač znal delati hite za posebne trenutke, ki jih še danes lahko slišimo iz radijskih postaj. ‘Na božično noč’ je še danes polek Alfijevega ‘Silvesterskega poljuba’ glavni komad v patriotskem veselem decembru; ‘Zbogom’ je bila še v času služenje vojaškega roka sentimentalno-aktualna stvar. Čudno, da je nobena navijaška skupina ni nikoli ponucala. ‘Potepuh’ poslušalca v refrenu avtomatsko-refleksno pozove da zmagovalno dvigne roke nad glavo.. S karizmatičnim Vilijem Resnikom pa so tako zadeli sekiro v med. Vili se je moral večkrat vrniti. Mik in Mihec pač nista bila prava izbira. Tudi na dotičnem izdelku se to vidi/sliši. 


Vendar. Plošček, predvsem oni v DVD obliki ima kar nekaj motečih stvari. Vidi se, da je zvok naknadno miksan v studiju, saj ima gledalec občutek, kot da Vili prepeva na plejbek. Sliši se tekst, njegovo hiperaktivno medvrstično vriskanje pa ostane nemo. Pa tudi od samega benda se ob takih trenutkih pričakuje nekaj več. Kitarskih solaž več ali manj ni. V ‘Božični noči’ bi ljubitelji improvizacije pričakovali malce kitarskega eksperimentiranja, pa tudi še kje drugje. Celotno zadevščino več ali manj rešuje sintisajzer. To je ena izmed črnih pack na izdelku v video obliki polek že preverjene formule, da se ob velikih obletnicah na dvd-je zmeče svega i svašta. Poslušalstvo pač hoče imeti vse, ne le koncert.


Lista pesmi: Ne bom ti lagal / Prihajam domov / Ko si na tleh / Pokliči me nocoj / Potepuh / Tebi / Na božično noč / Mexico / Podajmo si roke / Zbogom / Zate / Pogum / Vse dolge noči / Cerkev domača / Bolečina / Solza / Neko noč


Ljubitelji slovenske glasbe tako nestrpno po slovenskih Bon Jovijih čakajo še na Agropop, pa morda Brendija z Don Juani..


Marko PIGAC

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.