Mladi rockerji razprodali Ljubljanski KUD

2005_12_22_06_arcus

Ljubljana / KUD France Prešern, 22.12.2005


KUD Franceta Prešerna je bil prizorišče še enega rokerskega žura, ki so ga pripravile mlade skupine Fire fly, Arcus in Avven.  Vse tri skupine imajo za sabo že kar nekaj koncertov, vendar pa še nobena ni izdala svojega prvenca. Najbližje le – temu je skupina Avven, ki je CD že posnela, vendar pa CD še čaka na pot na prodajne police. Zanimivo je predvsem to, da imajo vsi trije bendi po 5 članov, enake zasedbe glede na instrumente (bobni, bas kitara, 2 el. kitari, klaviature) in da vsi pevci igrajo kitaro!! Treba je omeniti, da si glavni vokal pri skupini Fire fly kitarist deli s klaviaturistko.
Ob prihodu v KUD-a sem bil presenečen, saj me je v predprostoru pričakala množica ljudi, ki je nestrpno pričakovala bližajoči se koncert. Za še večjo nestrpnost so poskrbeli tonski mojstri, ki so zaradi zamude na tonsko vajo »prestavili« začetek koncerta za dobro uro. Medtem ko je bila že večina obiskovalcev že zbrana, se je slišala tonska vaja in dvorane. To je ena redkih črnih pik tega dogodka, saj so na račun zamude morali bendi skrajšati svoj program.


Prvi so na oder stopili Ljubljanski Fire fly, ki so ob ovacijah občinstva odigrali prepričljivo in korektno. Dobrodošel je prihod novega bobnarja, ki je dal bendu primerno sigurnost. Z lastnimi komadi in priredbami so uspešno prikrmarili do konca nastopa. Malce me je le zmotila pretirana statičnost na odru, vendar pa se odgovor najbrž skriva v pol letnem koncertnem premoru in spremembi v zasedbi (prvi koncert novega bobnarja).


Sledila je skupina Arcus in dvorana se je stresla, saj so imeli največ privržencev. V 45 minutah so predstavili večinoma avtorske komade, ki so podkrepljeni z močnim vokalom. Fani so skakali in uživali, s sabo pa so potegnili še band. Performance je bil suveren in na nivoju izkušenejših bendov. Njihov najbolj znan komad, ki so ga tudi posneli v sudiu Tivoli v demo kvaliteti, Can’t rain all the time je pomagalo peti kar nekaj občinstva.


Kot zadnji so nastopili Avven iz Ljubljanske okolice. V udarnih keltskih ritmih so množico odpeljali v preteklost in jo naučili Avven ples, ki že postaja njihov zaščitni znak. Od vseh treh skupin so prikazali največ uigranosti in tehnične dovršenosti. Glasbena svojevrstnost obeta skupini, ki posega predvsem v etno vode,  svetlo prihodnost. Zmes rocka in prvin keltske glasbe je sicer prva v Sloveniji predstavila Siddharta s komadom Keltvek (Nord) in morda kakšen komad Avvenov koga malo spominja nanj, vendar pa je treba skupino pohvaliti zaradi ohranjanja svojega stila. Živijo v keltskem duhu (na spletni strani si je vsak član nadel svoje keltsko ime: npr. Primož=Anam) in tudi na odru je izgled članov usklajen z glasbo.


Na koncu lahko omenim še eno opazko. Karte so bile razprodane, vendar pa je bilo v dvorani še kar precej prostora. Vsak bend je imel svoje fane, ki so čakali na koncert njihovih ljubljencev v predprostoru in srkali pijačko, medtem ko se je na odru potila druga skupina. Tako se je občinstvo izmenjevalo in tako dvorana ni mogla biti nikoli nabito polna. 
Kar se tiče ozvočenja – je kvalitetno, vendar pa se uradnemu toncu ni dalo pri prvi skupini niti toliko potruditi, da bi malo poskrbel za razmerja jakosti med instrumenti, ter da bi se kaj slišalo pevca. Kasneje ga je nadomestil nekdo drug in je le nekako uskladil razmerja. Tako pač je, ko pridejo v KUD-a (ali kam drugam) mlade skupine. Obsojeni so na slab zvok (kar posledično poslabša končni vtis benda med obiskovalci) in le redko naletijo na razpoložene tonske mojstre.
Vsi trije bendi so opozorili nase in zadovoljili obiskovalce, koncert je uspel in je vsekakor ustrezna popestritev že tako z žuri natrpanega »veselega decembra«, ki se bliža vrhuncu.


KARU

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.