LET3 – Bombardiranje Srbije i Čačka

LET3 - Bombardiranje Srbije i Čačka

LET3 – Bombardiranje Srbije i Čačka

Založba: Dallas records, 2005.


Po maksi singlu ‘Rado ide Srbin u vojnike (pička)’ je na police prispel tudi dolgo napovedani longlplej. Radosti veselega decembra in medsebojna obdarovanja so ravno pravšnji čas, da komu bližnjemu privoščite reško provokacijo ali pa katerega izmed sladkosnednih dodatkov njihovega merčendajza.


Brkati bizarneži z nakurčniki, se ob glasbi ukvarjajo še z vsem živim, zato so njihovi performensi vedno sapo jemajoči, njihovo malo kulturno VIS umetniško društvo pa lahko postopoma postavljamo tudi že pod bok starejšemu in izkušenejšemu Laibachu z NSK. Le, da slednji obstajajo zaradi glasbe LET3 pa z njo.


Bombardiranje je provokacija, ki se je dobro prijela. Hkrati pa je nastala v sodelovanju s feni, kot plod natečaja plačaj in kreiraj. Vkolikor pustimo njihove multi provokacije ob strani, je plošček izreden, na kar maksi singel ni namigoval. Pesmi, ki so predelave starih popevk, pa obdelave staro-rokerskih Evergreenov (Child in time) bodo najverjetneje slišane tudi na resnih radijskih postajah, kljub plagijatu Šabana Šaulića. Na komercialnih bi pa skozi sito morala priti že ‘Odvest ću te na vjenčanje’ oz ‘Odpeljal te bom na poroko’ na vokalu s Štajerskim Mišom – Brankom Sitarjem (Džo Maračić Maki na hrvaški verziji), ki nas z neverjetnimi mavričnimi sakoji in skoz mono-kasetofon pozdravi na kramarskem sejmu pri starem TAM-u oz na mariborski tržnici. ‘Mala soba’ spominja povsem na beograjsko Zabranjeno pušenje, čigar glavna glasbena podlaga je tudi last. Tudi vokal je povsem Neletovski. ‘Ero s onoga svijeta’ pa je tako ponarodela že iz Thompsonovih manifestov. Izredno interesantna je ‘Alam Iđazi’ v kateri se pojavi markantni govornik in nekdanji metropolit dr. Franc Rode. ‘Kurcem u čelo’ in ‘Pička’ pa sta tako pojem, ki skozi tekst oz naslov povesta prav vse.


Drži. Pri LET3 smo vedno znova prijetno presenečeni nad njihovo pojavo, ki pa je z razliko od ostalih ‘performerjev’, ki uporabljajo već vidjeno formulo, iz področja nekdanje skupne domovine izvirna. Ne glede na to, da je morda glasba v drugem ali celo tretjem planu, se vsakega njihovega angažiranja spomnimo. Ostane. Ne glede na vse pa je ‘Bombardiranje Srbije i Čačka’ eden boljših izdelkov letošnjega leta s področja Balkana, ki ga tudi zadnji politični preobrati v južni sosedi ne bi smeli ogroziti.


Marko PIGAC

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.