Eksplozija zabave v Kranjski Gori

xplosion_of_fun_2005_001

X-plosion of Fun
Kranjska gora, 21.12.2005
številni nastopajoči: Trkaj, Lačni Franz,
Asian Dub Foundation, DJ Umek, Soulfingers …

Tradicionalni Pokal Vitranc je letos že petinštiridesetič v Kranjsko Goro privabil reko športnih navdušencev in kot vsako leto poskrbel za eksplozijo športnih izzivov, tekmovalnega duha in – zabave. Zabavni spremljevalni program X-plosion of Fun se je letos znova izkazal in z zvenečimi head linerji še zadnjič obogatil domačo koncertno ponudbo v letu 2005!

Spremljevalni program premražene navijače ogreva že od 2. ure dalje, RockOnNetova ekipa pa se toku zabave pridruži nekaj ur kasneje, ko Kranjska gora že odmeva v zvokih legendarnih komadov kultnih Lačnih Franzov. Že skoraj ponarodeli hiti Predina & co pa žal ne prepričajo, saj se zdi, da je veliki come back sicer odličnih Franzov le bled odraz njihovega prvotnega ustvarjanja. Lačni Franz so nedvomno legende in verjetno je škoda, da si kvarijo sloves z neprepričljivim obujanjem glasbene uspešnosti in imidža. Vsekakor pa skladbe, kot so Zarjavele trobente, Zadnja večerja in podobne »zimzelene« še vedno vžgejo in od poda odlepijo tudi najbolj trda stopala.

Po zabavni partiji binga je premražena množica prepuščena Magnificu in Turbolentzi. Preverjena zmes hitov, odlične spremljevalne skupine in naštudiranega nastopa številke na termometru vsaj malo zviša. Sicer je nastop izveden korektno, a nič originalnega oz. nepričakovanega. Še en Magnificov nastop, do zadnje besede in giba enak njegovim ostalim koncertom.

Po žrebanju startnih številk za tekmo naslednji dan in plesno-glasbenem spektaklu Schatzija in skupine Pro Dance se gneča pred odrom občutno poveča, med publiko pa je že čutiti nemir. Oder preplavijo dub ritmi, bučni odzivi obiskovalcev pa na odru pozdravijo legendarno zasedbo Asian Dub Foundation. »MIDI bojevnike 21. stoletja«, kot se radi poimenujejo sami, po dolgem času turneja zopet ponese čez Alpe in navduši številne slovenske oboževalce, ki jih odobravajoče sprejmejo na vsakem obisku.
Tokrat angleški glasbeni kolektiv pričaka nekoliko drugačna publika, ki je na svojih koncertih zagotovo niso vajeni. Med zagretimi občudovalci v prvih vrstah je nedvomno preveč pijanih ljudi, ki se ne zlijejo z glasbo ADF in njihovo sporočilnostjo, veliko pa je tudi takih, ki v Kranjsko Goro pridejo zgolj iz želje po zabavi in ne zaradi nastopa odlične skupine. Tako smo priča precej absurdnemu prizoru: tip pa moji levi neumorno hruli Metaaaal (»pa saj ta moderna muzika je itak vsa ista«), za mano dva osebka ugotavljata, ali so nastopajoči s Pivke ali morda z Ljutomerja, pred mano pa se vname pretep, ki zagotovo ni stalnica dub koncertov. Kakorkoli že, navkljub polarnim temperaturam, ki so premosorazmerne s številom bušk, ki naslednji dan krasijo moje telo in so posledica agresivnega rinjenja pred odrom, Asian Dub Foundation preprosto navduši. Značilen glasbeni izraz, nalezljivi raggae-jungle-dub ritmi in orientalski pridih v kombinaciji z neponovljivo odrsko prezentacijo in kritičnimi besedili tako kot ves svet osvojijo tudi Kranjsko Goro. Poleg komadov z aktualnega albuma Tank slišimo tudi stare uspešnice, z odličnim nastopom pa znova dokažejo, da ne slovijo zaman kot eden najboljših koncertnih bendov. Vsekakor koncert, ki ga res ne gre zamuditi!

Navdušenje po koncertu se poleže, ko je oznanjena odpoved nastopa bolne Neneh Cherry. Nadomesti jo priznani DJ Umek, še pred tem pa na svoj tridnevni pohod od Ljubljane do Kranjske gore slovesno zaključi raper Trkaj, ki nas med kratkim glasbenim nastopom seznani tudi z utrinki s svojega mini romanja.

Zabava se nadaljuje še pozno v noč skupaj z Umekom in Soulfingersi, ki nastopijo na after partyju, našo ekipo pa negostoljubne temperature in dolga pot preženejo proti osrčju Slovenije.

X-plosion of Fun je nedvomno odlična in dobro zastavljena ideja, ki pa bi jo bilo potrebno dograditi in izpopolniti, predvsem v organizacijskem smislu. Upamo, da bomo drugo leto poleg zvenečih glasbenih imen deležni tudi tega!

Pina Sadar

foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.