Deep Purple – Live in California 74

Deep Purple - Live in California 74

Deep Purple – Live in California 74

Distribucija: Dallas records


DVD, ki bi moral imeti vsak audiofil v svoji zbirki – posnetek koncerta skupine Deep Purple iz Kalifornije; natančneje iz speedway dirkališča Ontario v Kaliforniji daljnega 1974. Koncert, kjer so poleg njih igrali še Black Sabbath, Emerson, Lake and Palmer, Eagles, Earth, wind and fire in drugi. Koncert, na katerem se je zbralo preko 200.000 glav željnih glasbe, ekstaze in ljubezni…


Deep purple se prvič pojavijo v postavi David Coverdale, Glenn Hughes, Jon Lord, Ritchie Blackmore in Ian Paice. Le mesec pred tem koncertom izide njihov album Burn. Album so hoteli predstaviti na svetovni turneji in se tako ‘ustavili’ tudi v Kaliforniji. Festival California Jam nikoli ni dosegel take popularnosti kot npr. Woodstock – razlog je iskati v tem, ker je bil festival zelo uspešno izpeljan in je potekal brez zapletov. Kot je bilo zapisano v lokalnem časopisu – brez mrtvih in brez rojstev…


Naj povem še to, da je festival poznan tudi po tem, da je v enem dnevu od prodaje vstopnic v blagajno padlo kar milijon in pol dolarjev (vstopnica je bila po 10$), kar je svojevrsten rekord!!! Organizator koncerta je hotel privabiti bende, ki že dlje časa niso bili prisotni na tem območju – tako so se mu Deep purple zdeli idealni, poleg tega pa so promovirali novo ploščo Burn (plošča izide slab mesec pred koncertom). Ponudbo so sprejeli, kljub temu, da so morali odpovedati več drugih koncertov. Koncert je snemala televizijska hiša, dan pred nastopom  pa je režiser prireditve vprašal Blackmorea, če bo jutri razbil kako kitaro – če mi bo kamera všeč… je dodal Blackmore. Dejstvo je, da se je to naslednji dan tudi zgodilo – Ritchiejev Fender je končal v objektivu TV kamere!!! Deep purple so s tem koncertom začeli zelo uspešno turnejo po Ameriki; leto prej so v Združenih državah prodali več albumov kot npr. Elton John, Allman Brothers in Led Zepellin.


Torej, bend se občinstvu prvič predstavi v novi postavi in marsikdo je bil skeptičen nad tem. Blackmore je zbral nove člane, kar je slišati tudi v zvočni sliki albuma Burn. Zanimivo je, da Ritchie spremeni tudi način igranja, kar je slišati tudi v uvodnem solu komada Mistreated, ki je bolj dinamičen, ostrejši in bolj čist. Deep Purple koncert začnejo z enourno zamudo zaradi nesoglasij v backstageu. Vreti je pa začelo že dosti prej – dogovorjeno je bilo, da na prizorišče pridejo kako uro prej, se malo odpočijejo, aklimatizirajo in gredo potem na oder. Vendar jih je režiser poslal na oder takoj, kar so člani ostro zavrnili. Sledila je grožnja, da sploh ne bodo igrali in da je s tem vprašljiva tudi njihova turneja po Ameriki. Blackmore je znorel in režiserja vrgel iz garderobe.


Postavljeni so bili pred dejstvo, da bo koncert odpovedan in da bodo izgubili honorar v višini 200.000 $. Vendar so kljub vsem nesporazumom stopili na oder, ravno ko se je začelo temniti… in potem se začne…


Zagotovo je to ena  boljših predstav benda ujeta na filmski trak. Ohranila se je trideset let in še danes predstavlja temelj stage performancea ujetega na filmski trak. Koncert odprejo z naslovnim komadom nove plošče Burn in občinstvu vržejo kost za glodanje – nov album je postal hit v Ameriki.


Koncert sam doseže vrhunec s komadom Space Truckin’ – komad se začne s kratko predstavitvijo postave, še posebej novih članov. Ritchie se počasi ohlaja, ko mu pot prekriža kamera, ga začne spremljati in mu večkrat blokira pogled na občinstvo. Ritchie se spomni režiserjevega vprašanja o razbijanju kitar na odru; in to ravno tistega režiserja, ki jim je uro nazaj grozil, da jih bo odpovedal, da jim bo ‘skenslal’ ameriško turnejo…in tako vrat Stratocasterja konča v objektivu drage TV kamere. Minuto kasneje Blackmore zažge svoje Marshall ojačevalce, eksplozija le teh je pa tako silna, da njega in Paicea skoraj pomete z odra!!! Blackmore kadeče se kose opreme pomeče v publiko, ki se trže za kose kitar in ojačevalcev. Občinstvu se strga, koncert doseže ekstazo, psihadelija je na višku… Bend drži nekakšno ‘glasbeno zaveso’, ki vzdušje še potencira.


Moramo poudariti, da so Purpli v tej postavi funkcionirali zelo dobro; nova dva člana sta se dobro ujela v skupini in lepo zadihala. Glenn Hughes (bass in vokal) je s svojimi bas linijami prinesel nov veter v bend, sploh pa s svojim brilijantnim, čistim in prodornim vokalom (eden boljših vokalov zame sploh!!!). S Coverdalom lepo peljeta Burn skozi instrumental. Oblečen v beli obleki je bil Hughes nedvomno magnet za ženske in marsikatera ni mogla spati tisto noč. Jon Lord na Hammondu ima klasične izlive piezzo ejakulatov in na trenutke daje občutek, da je zadet kot afna. Drži se za rob klaviatur, ki se majejo pod njegovo težo. Paice bobnov ni ‘šparal’ – nekaj hudega so mu morali storiti, da si jih je tako privoščil. Tako celotna slika benda daje feeling, da so vsak vase zamaknjeni, introvertirani, v drugem planu pa veliki timski igralci, ki se opirajoč eden na drugega prebijajo od note do harmonije.


Medtem, ko Purpli igrajo, v backstageu vre – grožnje s tožbami prestrašenih stage managerjev in roadijev zaradi eksplozije kar dežujejo. John Colleta (eden od menagerjev skupine) po koncertu skupino zapusti; ta koncert je bil preveč zanj…Po koncertu Blackmore v izjavi pove, da je še vedno bolje, da se je znesel nad ojačevalci, kot pa nad režiserjem… če bi bil tisti trenutek v bližini, bi zagotovo tudi on letel med občinstvo.


Ironija je hotela, da naj bi za Deep purple nastopili še Emerson, Lake and Palmer, vendar zaradi vojnega stanja na odru tega niso mogli… in tako je Purplom grozila tožba tudi s strani Emerson, Lake and Palmer. Na izhodu Ritchija čaka policija in ga hoče aretirati, manager benda pa ‘iztrži’, da Blackmorea izpustijo – pod obljubo, da bo bend pokril vse nastale stroške. Dejstvo je, da je Ritchie Blackmore tisti večer, 6. aprila 1974 uničil TV hiši skoraj vse imetje in s tem ogrozil obstoj le te – vse samo zaradi momenta entuziazma… doda Blackmore.


Na DVDju najdemo kompleten playlist: Burn, Might Just Take Your Life, Lay Down, Stay Down, Mistreated, Smoke on the Water, You Fool No One in Space truckin’. Poleg tega je na ploščku kot bonus dodan tudi prihod Purplov na letališče.


Album nazorno prikaže ‘flower power’, psihadelijo v osnovni izvedbi in improvizacijo, ki so jo sposobni samo največji mojstri glasbe. Nedvomno posnetek izredne vrednosti za vse ljubitelje Deep purplov!!! Skozi koncert vidimo, zakaj so bili oni TO…Skupina, ki je postavljala ločnice v takratnem obdobju in je še danes ena najbolj zastopanih skupin na rock n’ roll podiju.                  


Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.