Dan republike na Štuku

5 - Vanja Alič

5 – Vanja Alič

Zaklonišče prepeva, Maribor / ŠTUK, 29.11.2005


Dan republike je bil v nekdanji skupni domovini velik – največji – praznik. Danes se nanj ne upajo spomniti niti trgovci, ki znajo prodati vse – prav vse. Na takšne dneve, ki današnjem času niso najbolje naklonjeni pa se spomnijo le študentje. Štuk ni bil nikoli izjema. Zaklonišče prepeva so edini tak bend, ki simpatiziranj z omenjenim ‘praznikom’ ne skrivajo, zato so ravno pravšnji izbor za že tradicionalno, vsakoletno štukovo praznovanje.


Tudi tokrat je bilo na 29. november videti kar nekaj rdečih rutic z modrimi kapicami in petokrako na sredini. A ne več tako številčno kot je bilo nekoč. Zadnje Titove generacije že počasi ena za drugo zaključujejo študij. Teh artiklov pa tudi ni mogoče dobiti v redni prodaji. Vendar, reforme ponovno, postopoma združujejo nekdaj uporniško študentsko ruljo, ki se počasi vrača na cesto, da izrazi svoja nestrinjanja z oblastjo. Na mladih svet stoji?


Kljub vsemu je zanimivo, da se vračamo, zatekamo h koreninam. K nečemu kar smo načrtno zavrgli. Se pravi k nekem političnem gibanju. K državi. Eni že čutijo socialno ogroženost, drugi se tega še ne zavedajo. Prav pesti prvih so bile visoko dvignjene ob parolah Vanje Aliča, ki je iz odra z ‘Vgasnite mi to BELO barvo in prižgite RDEČO!’ kuril mladež nekdaj največjega industrijskega mesta več deset milijonskega naroda, ki pa se v današnji niti dva-milijonski deželi kurji še vedno ne (z)najde.


Že ponarodele ‘Glasajte za nas, mi jedini smo spas!’ pa ‘Računajte na nas!’, ‘Dan republike’ in ‘Bandiera Rossa!’ so pesmi, ki ob takih trenutkih najbolje zadanejo. ‘Mico Muriquie’ in ‘Sellam Alejkum’ pa opazka, da v naši domovini nekaj vseeno ne štima.


Kljub vsemu, da se neko obdobje najverjetneje dokončno zaključuje, pa so te pesmi redki trenutki, da se spomni nanje. Na pesmi in trenutke. Če je že ‘amerika’ toliko vplivala na nas, da raje kot ‘stare rane’ poslušamo njihove lalala viže in slavimo njihove praznike in da naša mladež niti ne ve kdo je zmagovalec druge svetovne vojne, ter ve o svoji kulturi manj kot pa o ameriški..


V kapitalizmu je pomemben trg. V socializmu tudi – za demonstracijske shode?!?


 


Besedilo in foto: Marko PIGAC

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.