BRUC 05 – Zalijmo jih!

1

1

Bruc 05
Gospodarsko razstavišče
12. december 2005


Čeprav je nova generacija nadebudnih študentov večja slovenska mesta preplavila že pred dobrima dvema mesecema, je veliki sprejem brucov potekal šele začetek prejšnjega tedna. Tradicionalno vseslovensko brucovanje je znova minilo v znamenju zabave, glasbe in predvsem v opravičevanju letošnjega slogana – Zalijmo jih!


Bruc 05 je obsegal kar tri odre. Hale Gospodarskega razstavišča naj bi bile tematsko razdeljene po glasbenih zvrsteh (pop, elektronika in rock), čeprav je ključ za žanrsko razporeditev bendov ostal uganka.  Tako so se na glavnem odru zvstili Day Out, Skroz [gostje iz BIH], Tide, Omar & Kareem,  Magnifico & Turbolentza in Atomik Harmonik, v hali A Billy’s Private Parking, Leaf-Fat, Elvis Jackson, Big Foot Mama ter Zaklonišče Prepeva, v najmanjši dvorani pa so poplesavali pristaši elektronike.


Sprva se je zdelo, da so vsi bruci, zakopani v šolske knjige, ostali doma, vendar se je Gospodarsko razstavišče vztrajno polnilo in na koncu doseglo zavidljiv obisk. Prvi nastopajoči, Day Out, BPP in drugi,  so posledično igrali bolj zase in za organizatorsko ekipo. Resnici na ljubo pa kasnejši obiskovalci niso zamudili veliko. Ljubljanski Day Out so dober vtis, ki so ga pustili z avtorskim repertoarjem, pokvarili z neposrečenimi priredbami  Robbieja Williamsa in drugih, Billy’s Private Parking pa razočarali z neenergičnim nastopom, ki je bil le bled odsev produktivnega dela zadnjih let, zbranega na aktualnem albumu Insomnia. Za dvig temperature so prvi poskrbeli Leaf fat in z udarnimi ritmi in veliko dozo energije poskrbeli, da se je dvorana prvič zatresla pod skakanjem nadebudnih brucov. Alya, zamenjava za nezamenljive Elvis Jackson, je s tehničnimi težavami in prepevanjem že izpetih napevov razočarala, čeprav si od njenega nastopa nihče ni prav veliko obetal. Težko pričakove Elvise bi namreč zelo težko nadomestil kateri koli drugi slovenski bend!


Medtem so na glavnem odru že rohneli Tide, trenutno ena največjih slovenskih senzacij. Čeprav so zveneli dobro in igrali korektno, je po koncertu v zraku obvisel dvom o opravičenosti Tide evforije, ki je v zadnjih mesecih zajela slovensko rock populacijo …


Big Foot Mama so kot vedno poskrbeli za žur, Omar pa je navduševal s svojo spremljevalno skupino Kareem, ki s podporo Sekuloviča zveni še bolje. Slušne organe so močno mučili samo spremljevalni vokali, ki so jih producirala grla finalistk Bitke talentov. Vrhunec večera je nedvomno predstavljal legendarni Magnifico … ali raje Mate Brodar, ki je z neverjetnim glasom, odličnim nastopom in dovršenim brenkanjem na kitaro skoraj zasenčil kultnega pevca … pa naj se to sliši še tako nemogoče.


Tehnične težave so botrovale k prezgodnjemu odhodu in Magnifico je oder prepustil v milost in nemilost domače turbo folk atrakcije Atomik Harmonik. Vrtoglavi procenti v sveži študentski krvi in zaskrbljivo nekritičen odnos mladine do glasbe so naslikali prav patetičen prizor: hordo pijanih študentov, ki navdušeno poplesava polko in pri tem veselo pozdravlja primitivno spodbujanje Špelc v ultra mini narodnih nošah. Poleg prostaških »ija-ija-o« »avtorskih« uspešnic Atomikov so se na zmagovalnem repertoarju znašli tudi nekateri mediteranski hiti in – kar me je še najbolj pretreslo – predelave slovenskih ljudskih pesmi in Bandiere Rosse, kar je še potenciralo stud in prezir, ki sta se kopičila v vseh, ki smo večer preživeli na multisoli. Zgoraj našteti dejavniki so nas prisilili, da smo predčasno zapustili prizorišče in tako izpustili nastop Zaklonišče prepeva.


O Brucu v glasbenem smislu res ne moremo govoriti v presežnikih. Glasbo so zasenčile promocijske cene pijač, OH spojine pa zamračile kritično presojo novopečene študentarije. OK, naj bo pijača in naj bo žur, to se menda za brucovanje spodobi, ampak ali si študentje res zaslužijo žuranje na jodlanje Atomik Harmonik? V Sloveniji je ogromno skupin, ki naredijo veliko boljši žur … in pri tem ohranijo kakovost!


Pina Sadar


foto: 1-18: Samo Bešlagič
19-25: Aleš Serajnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.