Audio Bullys – Generation

Audio Bullys – Generation

Audio Bullys – Generation

2005, EMI records


Distribucija: Dallas


Simon Franks in Tom Dinsdale, mladeniča iz Londona, sta pred leti s singloma We Don’t Care in Ego War prodrla na domačo elektronsko glasbeno sceno, komercialno pa sta zaslovela pred kratkim bolj s skrunitvijo kot dostojno predelavo komada Bang Bang (My Baby Shot Me Down) iz že kultne krvave Tarantinove odisejade Kill Bill. V rani mladosti se je Tom kot 17-letnik glasbeno kalil kot hišni DJ v londonskih klubih, Simonu so bile bolj domače očetove kitare in klavir, rezultat tega pa je očiten tudi na novem albumu Generation.


Kombinacija sodobnih elektronskih zvokov in za dve dekadi starejših napevov rezultira v letos že ničkolikokrat slišan zvok osemdesetih, ki na plošči tudi prevladuje. Ozirajoč se na delitev odra kot ogrevajoči dvojec elektro-punkerjev Prodigy se spodobi na ploščku najti tudi trše ritme, s katerimi se jim zvočno približata, vendar na trenutke zapadeta v minimalistične vzorce, ki rušijo visok predhodnje ustvarjen energijski nivo. Tudi na štanco mejoči zvoki sintetizatorja ob vseh potencialnih možnostih, ki jih ponujajo moderni inštrumenti, delujejo povsem klišejsko in ne prispevajo kaj dosti k pestrejši celoviti podobi albuma. K njej pa svoj delež prispevata gosta Roots Manuva & Mr. Fox na Made Like This s hip-hop vložki in Suggs s tipično, toda prijetno britansko popevko This Road. Na že omenjeni, za klubovje zmiksani Shot You Down Nancy Sinatra prepriča s svojim glasom, ki se v originalni izvedbi izpod peresa Bona izvrstno poda k filmski sceni, elektronska zvočna manipulacija tandema Simon & Tom pa je bolj kot ne za v pozabo.


V letošni poplavi retro zvokov osemdesetih let je bržkone težko biti samosvoj in izviren ter posledično izdelati briljanten končni izdelek. Na tem je sicer najti nekaj nadpovprečno izpiljenih biserov, vendar pa zaradi vse prevečkrat uporabljenih klišejev plošča hitro zapade v golo povprečje.


 


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.