Aa kot abeceda slogov

dj_rupture_001

DJ Rupture / Metelkova, 17. 12. 2005


Okrogla svetla luna in zvezdnato nebo sta napovedovala večer, poln pričakovanj. Po njihovo izpolnitev smo se minulo soboto odpravili v Channel Zero, kjer se je kot glavna zvezda večera obetal sam DJ Rupture, ki slovi kot mojster fuzije različnih slogov, ob bok pa so mu organizatorji postavili še britanskega DJ-a Shitmata ter zagrebškega  Funk Guruja.


Ura se je bližala polnoči in izpod Rimske ceste smo se umaknili v podzemni kanal, da bi ugledali čisto drugačne zvezde, napovedovala se je namreč že prva – DJ Rupture. A ker je ura strahov za obiskovalce Metelkove nekoliko zgodnja, klub še ni pokal po šivih, prej obratno, in zdelo se je, da število obiskovalcev še zdaleč ne bo premosorazmerno z veličino dogodka. Klub sicer ni bil prazen, kar pa ne bi mogli trditi za plesišče, saj so se obiskovalci bolj kot ne poskrili po temnih zakotjih in verjetno čakali na dj-a z uglednejšim renomejem. Atmosfero je tedaj z lomljenimi rimi že ogreval Funk Guru, ki je proti jutru poskrbel tudi za prijeten in varen pristanek sicer turbulentnega dogodka.


Okoli pol enih se je mešalni mizi s svojimi gramofonskimi ploščami le pridružil DJ Rupture. Dokaz uspešne združitve gramofonov in plošč se je odražal tudi v številčnejši publiki, ki je vztrajno polnila plesišče kluba. Bivši študent harvardske univerze nam je pripravil pravo glasbeno učno uro, ki se je, sodeč po njegovi opravi, začenjala prav na začetku, pri črki Aa. Svoj set je Jace Clayton aka DJ Rupture uvedel postopno, godbeni liniji je kot začimbe dodajal malo hiphopa, malo duba, jazza in še česa, počasi pa je prehajal v vse trše, a še vedno plesu prijazne lomljene ritme. Mala dvoranica se je tedaj napolnila v tolikšni meri, da je imel prav vsak ravno dovolj prostora za svoje svoje plesne performance. DJ Rupture je korektno izpeljal dj-set ter tako potrdil svoj sloves virtuoza na gramofonih. Muzika je bila vse prej kot monotona, popeljal nas je po širokem spektru slogov, od hiphopa, jungla, duba, breakbeata…, izdelek izpod njegovih prstov pa je bil nekakšen hibrid, sledeč principu dekonstrukcije in ponovnega lepljenja elementov na svojevrsten način.


Po dobri uri in pol ter uspešno ramigani publiki je svoj prostor za gramofoni prepustil DJ Shitmatu, ki se ga je pogumno polastil in vrteti se je začel nek čisto nov film. Prav kmalu smo lahko zaznali njegovo radikalno poigravanje z zlajnanimi pop sampli, ki so spomin za trenutek ukradli in ga popeljali v čas naše in vaše mladosti. Sprevračal in karikiral je zvočnost v svojevrsten »bastard pop«, katerega skupni imenovalec so poleg njegovega »nepozabnega« vokala še jungle, hardcore ter breakcore ritmi. Vse skupaj pa ne bi zvenelo tako kot je brez dobršne mere humorja, o čemer so pričali tudi nasmeški na obrazih v občinstvu (v smislu »kaj vse se gre ta norec!; totalna zafrkancija«). Shitmatov divji nastop z mikrofonom v roki bi na kratko lahko označili kot na hard, kar potrjuje tudi teza, da je »preživeti« Shitmata bil svojevrsten podvig, o čemer so pričali tudi postopoma odhajajoči obiskovalci. Tistim, ki smo vztrajali, pa je preostal samo smeh in golo poskakovanje.


Proti jutru je Henryja Collinsa aka Shitmata v enakem tempu nasledil in večer zaključil ponovno aktivirani Funk Guru. Takrat pa je nastopil tudi čas, ko je bila naša potreba po v višave segajočih bpm-jih že več kot zadovoljena in ko smo se po košček tišine odpravili v svetlo, mirno noč.  Zadovoljni, saj je Aabeceda uspela! 


Maruša Vukelič in Tanja Skale


foto: Miha Fras


Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.