Vigred – Manifestation of seasonal bleeding

Vigred – Manifestation of seasonal bleeding

Vigred – Manifestation of seasonal bleeding

Sazas, 2005


Poznavalec ekstremne slovenske metalske scene se bo ob omembi Arturja Felicijana spomnil njegove angažiranosti pri Noctiferii, kakšen bolj radoveden spletni brskalec, pa bo v njem prepoznal tudi recenzenta spletne revije Gryphonmetal.ch.


Artur se je v našem predvajalniku znašel po zaslugi svojega solo projekta poimenovanega po koroškem izrazu za pomlad – Vigred. Manifestations of seasonal bleeding je album, ki mu daleč naokoli ni para in je prava osvežitev za žanrsko praznino slovenske ekstremne scene. Projekt je pravzaprav one-man band, saj je Felicijan poskrbel za prav vse postaje ustvarjalnega dela, od pisanja glasbe do izvedbe. Poleg tega je sam tudi posnel in pripravil album ter oblikoval ovitek. Skratka, priča smo izdelku, ki je že brez poslušanja vsebine nekaj prav posebnega.


Ob prvem poslušanju ne moremo spregledati za to zvrst glasbe in samostojno produkcijo netipične kakovosti zvočnega posnetka. Čustven izliv otvarja instrumentalna skladba Emanation, ki v tipično simfonično-metalski uverturi spretno zastira, kaj nas čaka v nadaljevanju. Klaviature so v ospredju in ustvarjajo čustveno nabito atmosfero, ki jo dopolnjujeta nežen ženski vokal (Valentina Lacovich) in nabrušen kitarski solo. Z Dissident dream se nam razkrije maksimalno distorzirana kitara, ki bolj ali manj spremlja vse komade in jim daje posebno ostrino. Arturjev vokal ni visokoleteče black metalsko tuljenje, pač pa globlji in na trenutke celo razumljiv (tri skladbe so v kleni slovenščini) izliv temačnih čustev in trpljenja.


Melanholična atmosfera nas spremlja skozi vseh osem skladb pretežno počasnih in težkih ritmov, brez pravega, a pravzaprav tudi nepotrebnega vrhunca. Melodična blackmetalska epopeja se zaključi v sklepnem sedem minutnem »slepem finalu«, ko si v zamaknjenosti zaželimo samo eno – da nekdo pritisne tipko »replay«. Čista psihadelija in neprimerno boljši šus od kakršnihkoli opojnih substanc.


Vrhunec glasbene ustvarjalnosti se skriva v vseh osmih skladbah in kaže na izredno nadarjenost tega multiinšrumentalista. Preprosto je težko verjeti, da nekaj tako izrazitega in odličnega nastane na tleh, ki za to zvrst glasbe niso bila nikoli posebej plodna. Izjeme so in Vigred je vsekakor tista, ki potrjuje pravilo. Če bo torej Manifestation of seasonal bleeding ostal neopažen biser, bo to na veliko škodo tega glasbenega žanra, ki krvavo potrebuje tovrstne izvirne in navdihnjene opuse. Če bo kdaj Opeth igral v naših krajih, hočem Vigred za predskupino!


Tomaž Lukman


P.S.: Na cedeju je še bonus, video spot za komad »Dekadent«, ki ga je režiral Andraž Sedmak in še kako dobro transcendira Vigredovo glasbo. Vredno ogleda, predvsem pa poslušanja.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.