Ustvarjalno brezdelje novomeških Otium

Ustvarjalno brezdelje novomeških Otium

Ustvarjalno brezdelje novomeških Otium

Otium je novomeški publiki še kako dobro poznano ime. V petih letih svojega obstoja so si nabrali nemalo glasbenih izkušenj in zadovoljnih poslušalcev. Trenutno pa jih čaka pomembna glasbena prelomnica. Po nastopu na aktualni turneji YounGunZ se bodo zaprli v studio, kjer jih čaka snemanje svoje debitanstskega albuma.

Glasbo, ki jo igrajo novomeški Otium, bi težko spravili zgolj v okvir modernega rocka, saj se člani ne bojijo eksperimentiranja in vpeljevanja novih elementov. V svoj raznovrsten repertoar zajamejo kar najširši spekter glasbenih izrazov in čustev. Tako Otium ponuja glasbo za prav sva razpoloženja, saj se v njihovi zvočni sliki prelivajo malanholija, romantika, sreča in veselje, ki v interpretaciji močnega ženskega vokala še bolj zaživijo.

Turneja YounGunZ, na kateri boste nastopili tudi sami, že trka na vrata. Kaj pričakujete od svojega nastopa oz. od celotnega projekta?

Predvsem se veselimo nastopa v Krškem, kjer še nismo igrali; tako bo »padlo« še eno mesto. Kar se pa tiče samega nastopa, je naš cilj odigrati tako dobro, kot vemo, da znamo ali še bolje. Vedno si želimo več … in bolje. Naša največja želja je odigrati tako, kot znamo in pričarati predvsem zabavo, pozitivno vzdušje!

Kaj pa sam koncept? Menite, da turneja dejansko lahko spremeni stanje na domači glasbeni sceni?

Definitivno je najboljša stran celotnega projekta povečana medijska podpora, ki so jo skupine deležne in seveda nastopi. Verjetno si tako kot mi, vsaka skupina želi čim več nastopati in se predstaviti čim večjemu številu ljudi ter tako po možnosti pridobiti novega fana, nabrati dodatne kilometre na svoji glasbeni poti, spoznati nove klube, ljudi… Če lahko spremeni stanje na sceni? Danes je vse mogoče.   

Kakšna se vam zdi »konkurenca«? Večino skupin verjetno dobro poznate …

Skupine, ki sodelujejo v natečaju, predvsem na prvem predizboru, zelo dobro poznamo (razen hrvaških Clone Age – priložnost bo ravno na tem koncertu), saj smo tudi drugače dobri prijatelji in smo že večkrat sodelovali.

Kaj si sicer obetate od prijavljanja na različne natečaje. Prepoznavnost, nagrado, odskočno desko?

Velikih upov, da bomo z raznimi natečaji dosegli vidnejšo prepoznavnost, nagrado ali kaj podobnega, nimamo več. Morda smo tako mislili kakšno leto ali dve nazaj, vendar sedaj stavimo predvsem nase. Natečaji nam omogočajo predvsem možnost nastopa in medijsko pozornost – vsaj na tem natečaju. Predvsem ne želimo biti oziroma postati »skupina iz natečajev« ali »natečajska skupina«, ki bi v letu sodelovala na štirih ali petih natečajih in to bi bilo to. Nagrada z natečajev pa je definitivno zadovoljna publika.

Kakšne izkušnje ste si do sedaj nabrali s sodelovanjem pri natečajih, kot so DOS, RO ipd.?

Do sedaj smo se udeležili že kar nekaj natečajev – okoli 7. Izkušnje so različne. Doživeli smo že zmage in poraze, predvsem pa smo spoznali, da niso vsi natečaji to, kar obljubljajo. Najbolj kritično se je izkazalo ocenjevanje na raznih predizborih, ker imamo tukaj »strokovne žirije« in publiko ter kombinacije med njimi. Na prvem natečaju je bila uporabljena ena formula, v finalu pa druga. Zato je ponavadi v finalu zmagala lokalna skupina. Naj povemo, da smo bili zelo prijetno presenečeni nad letošnjim natečajem NEWCOMER v avstrijskem Grazu, kamor smo odšli popolnoma brez pričakovanj ali upov. Želeli smo samo igrati na dobrem odru. Zanimala nas ni niti organizacija ali karkoli v povezavi z ostalimi zadevami okrog natečaja. Igrali smo čisto sproščeni in na koncu dosegli drugo mesto in s tem uvrstitev v veliki finale, kjer smo dosegli 12. mesto, kar je bilo za tedanje razmere več kot odlično!

Slovenska glasbena scena je zasičena z mladimi alternativnimi skupinami. Kaj mislite, da vas dela posebne, drugačne od ostalih?

Verjetno bi tukaj izpostavili predvsem različne elemente, ki jih vpeljujemo v našo glasbo. Trudimo se za preplet različnih zvrsti, predvsem za kombinacijo disca in rocka. Ne trudimo se biti drugačni od ostalih skupin, saj se na njih ne oziramo v smislu, kakšno glasbo igrajo, ampak nas zanimajo druge reči – recimo njihov pristop k samemu nastopu. Drugače pa smo v temelju rock band z melodičnim ženskim vokalom.

Vaše ime ima menda ogromno pomenom. Tako otium pomeni mir, pesniški navdih in celo brezdelje. Katera karakteristika pomena imena je najbolj značilna za vas?

Beseda Otium je latinskega izvora in je prvi prispevek pevke, ko je vstopila v band. Pri tem nas je najbolj pritegnila njegova razlaga »ustvarjalno brezdelje«, ki naj bi nekako odražala to, kar naj počeli pod zemljo – ustvarjali. To ustvarjanje pa za nas ne pomeni delo oziroma napor, ampak ravno nasprotno.  

Verjetno imate svoje velike vzornike. Kateri so bendi, pod katerih komade bi se z veseljem podpisali tudi sami?

Uffffff … Verjetno kar pod vseh »top 100 rock songs«, »top 100 pop songs«, »top 100 disco songs« …

Katera domača skupina pa vam je najbolj blizu?

Dan-D … iz več razlogov; prijateljstvo, sodelovanje, mentorstvo …

Koliko avtorskega materiala ste ustvarili v petih letih obstoja?

Približno 15 komadov, vendar smo mnoge opustili, ali pa še niso zaživeli. Kar se tiče pisanja komadov, bi lahko rekli, da nismo delali toliko na kvantiteti kot na kvaliteti. Niti nismo želeli imeti 55 lastnih komadov, med katerimi bi jih bilo 75% čisto podobnih.

Razmišljate o izdaji plošče ali vsaj singla?

V mesecu decembru se odpravljamo v studio posneti našo prvo plato. K sodelovanju smo povabili Tokca, pevca skupine Dan D. Računamo oziroma želimo si, da bi plata izšla spomladi naslednje leto, vendar ne bi želeli postavljati fiksnih datumov, ker smo spoznali, da je to najbolj nehvaležno. Sedaj se moramo predvsem dobro pripraviti na samo snemanje, za ostale skrbi pa si bomo vzeli čas kasneje.

Verjetno ste polni ambicij, želja in načrtov za nadaljnjo glasbeno pot. Nam mogoče lahko zaupate, kaj (nam) pripravljate v bližnji prihodnosti?

Vsekakor je pred nami največji projekt, posneti plato – dobro plato, za katero si želimo da bi bila predvsem poslušljiva, seveda pa k temu sledijo tudi promocijski koncerti. Teh upamo bo čim več, saj je to naša glavna želja – čim več igranja in nastopanja. Seveda pa ne smemo pozabiti na videospote. Skratka, pred nami je še veliko dela. In predvsem zabave!

Kaj pa dolgoročno?

Dolgoročno nimamo kakšnih velikih ciljev. Korak za korakom. Dobro promovirati našo glasbo in utrditi naše ime na slovenski glasbeni sceni.

Več o skupini Otium si lahko preberete na www.otium.in

Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.