Spleen – udaren prispevek domači rock sceni

Spleen - udaren prispevek domači rock sceni

Spleen – udaren prispevek domači rock sceni

Globoko glasbeno sporočilo, udaren rockerski pristop in drugačnost.
Po dolgoletnem iskanju pravih glasbenih tirnic je skupina Spleen našla svoj pravi glasbeni izraz. Drugačno ime, drugačen pristop in drugačna celostna podoba so bili odskočna deska in njihova glasbena pot se od takrat samo še strmo vzpenja …

V petek, 1.12., se boste v Rdeči ostrigi predstavili v okviru turneje YounGunZ na enem od treh predizborov. Kaj si obetate od nastopa?

Upamo, da se nam bodo s tem nastopom odprla nova vrata, prav tako so dobrodošle kritike in pohvale, ciljamo pa tudi na to, da bodo tisti, ki spremljajo takšne in drugačne prireditve, videli, da bend Spleen še deluje. Preprosto pričakujemo nekaj svežega, energičnega in originalnega.

YounGunZ je odziv na kritično stanje domače glasbene scene. Kakšno pa je vaše mnenje o slovenski glasbeni sceni?

Iskreno mislimo, da je v Sloveniji preveč medijske pozornosti namenjene raznim glasbenim skupinam, pri katerih izstopa stas in ne glas. Predvsem se ne strinjamo s tem, da večina ljudi to podpira in ne upošteva svežih, zanimivih stvari, ki jih lahko prinesejo novi bendi. Žal imajo le redki ušesa za to!

SIcer imate z natečaji že izkušnje …

Prijavili smo se na predizbor za Rock Otočec 2003. Z malo sreče smo se uvrstili v finale, ki se je odvijal v K4 v Ljubljani, kljub temu, da dlje nismo napredovali, pa smo bili posebej zadovoljni že z uspehom v Rdeči Ostrigi. Sodelovali smo tudi pri projektu RockMladim.

Zakaj se sploh udeležujete natečajev. Zaradi prepoznavnosti, medijske podpore, nagrade?

Preprosto radi igramo, preizkušamo nove ideje in zamisli, poleg tega pa želimo delo približati poslušalcem in glasbenim navdušencem, prispevati nekaj svojega rock sceni, navsezadnje pa tudi kakšna samopotrditev ni odveč.

Veliko sodelujete s skupino Supernova, pevka Mojca je v njihovi družbi nastopila celo v oddaji Bar …

Mojca je Supernovi posodila svoj vokal za en komad, seveda jo vsake toliko časa povabijo na koncert kot gostjo, prav tako pa je to tudi dobra reklama za Spleen.

Pa se ustavimo še pri vašem imenu. Spleen združuje nemalo pomenov, od melanholije, slabe volje, celo imena uroka ipd. Kaj ste imeli v mislih?

Spremembi glasbene zvrsti je sledila tudi sprememba imena. Beseda Spleen je kratka, udarna, kot ste že sami omenili, lahko pove veliko stvari, česar se skušamo dotakniti tudi s svojo glasbo.

Pred tem ste se, če se ne motim, imenovali drugače?

Pred Spleen je obstajal najstniški bend z imenom Effect z enim kitaristom več.

Veste, da ima Rob Ellis (PJ Harvis) skupino, ki se imenuje enako kot vi? Poznate?

Definitivno imena nismo kopirali, vendar pa smo preko surfanja po internetu našli še kar nekaj bendov, ki imajo podobno oziroma v tem primeru celo enako ime, a smo se kljub temu odločili, da ostanemo Spleen, saj smo pod tem imenom preživeli kar nekaj lepih in dobrih trenutkov.

Vsaka mlada zasedba si želi izdajo plošče ali vsaj singla in snemanje spota. Si kaj od tega obetate v bližnji prihodnosti?

Računamo na to, da bomo v bližnji prihodnosti posneli prvi album, kar je trenutno tudi naš največji cilj.

Kaj bi izpostavili kot vaš največji uspeh v svoji glasbeni karieri?

Naš največji uspeh je, da smo kljub vsem težavam in oviram ostali skupaj – letos teče že peto leto – in postali zelo dobri prijatelji.

Kje dolgoročne vidite Spleen na glasbeni sceni?

Nimamo nekih dolgoročnih načrtov, pustimo, da nas pot vodi sama. Seveda pa bomo pograbili vsako priložnost, da se izkažemo po svojih najboljših močeh. Smo mladi glasbeniki, ki radi ustvarjamo glasbo ter skušamo potegniti iz benda Spleen kar največ.

Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.