Skankin’ manijaki v Cvetličarni

skankin_mania1_13

Skankin’ Mania
BR Stylers, Ganjaman
Media Park / sobota, 19.11.2005


Za vse »skankin’ maniake«  je končno poskrbljeno. Vsak mesec bodo koncerti domačih in tujih reggae zvezdnikov v Cvetličarni / Media parku poskrbeli za pravo reggae rajanje in dozo miru, ljubezni in glasbe.
Cvetličarna se rdeče-zeleno-rumeno prvič obarva v soboto, 21. novembra, ko Ljubljana gosti že stare znance slovenskih odrov B.R. Stylerse in starosto nemškega reggaeja Ganjamana.


Mir in ljubezen prva oznanja italijanska zasedba B.R. Stylers, ki jo slovenski reggae pristaši še kako dobro poznajo. Po nastopih na kar štirih Riversplashih in številnih koncertih po Sloveniji (Trnfest, Zmaj ma mlade …) tokrat pripotujejo z novim studijskim albumom. Poleg komadov z aktualne, druge plošče, ki jo naslovijo Dubbing from the Earth, za pozitivne vibracije poskrbijo tudi že znane uspešnice. Za nalezljive dub ritme poskrbijo glasbeniki v običajni reggae postavi, značilen zvok pa z markantnim glasom in simpatično-polomljeno angleščino  zaznamuje pevka Michaela. Italijanska zasedba si je v dobrih petih letih obstoja priigrala nemalo izkušenj in tehnične dovršenosti, ki se odraža v njihovih živih nastopih in seveda v sami avtorski glasbi.


Pozna večerna ura in slovo glavnih zvezd pripomoreta k občutnemu praznjenju sicer nabito polne dvorane. To pa ne moti pravih reggae navdušencev, ki čakajo na nastop ambasadorja nemškega reggaeja Ganjamana. Dancehall umetnik in večni upornik tudi tokrat navduši predvsem s kritičnimi besedili, ki se dotikajo politike, cerkve, drog in reggae stalnice – boja proti Babilonu. Umetnik hitrega govorjenja ima nekoliko več težav s hitrostjo pri upravljanju mešalne mize, pri čemer večkrat izpade prav smešno. Sicer pa se pozitivna energija že priletnega glasbenika kaj kmalu razširi tudi med publiko, med katero je že čutiti posledice celovečernega druženja ob opojnih substancah.
Zabava »do jutranjih ur«, kot napovejo organizatorji, se nadaljuje še z različnimi DJ-i.


Prva Skankin’ Mania je za nami in idejo koncertov lahko le bučno pozdravimo. Podobni dogodki bodo namreč vsak mesec poskrbeli za zastopanost tovrstne glasbe tudi na domačih tleh in razveselili vse ljubitelje priljubljene jamajške glasbe.
Se vidimo 23. decembra, ko bodo Cvetličarno zopet preplavili reggae ritmi in pozitivno vzdušje.


Pina Sadar


foto: Maruša Štibelj

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.