Rambo Amadeus Svetski Mega Car – Oprem Dobro

Rambo Amadeus Svetski Mega Car - Oprem Dobro

Rambo Amadeus Svetski Mega Car – Oprem Dobro

 Distribucija: Menart, 2005.

Eden najboljših ex-yu koncertnih izvajalcev Rambo Amadeus Svetski Mega Car iz Herceg novega nas je z zadnjim albumom spet prijetno nasmejal. Človek je res pravi veleum. Tokrat smo morali na zadnji izdelek čakati dobrih pet let.
Po tem, ko je neko glasbeno gibanje konec 80ih posmehljivo poimenoval – Turbo Folk, se je to ime dejansko kasneje tudi prijelo v obče. Turbo Folk je pa postal tako močan, da je dobil tudi svojo TV. Definicijo pa nam na tem ploščku v istonaslovni pesmi tudi razloži.

Rambo Amadeus v normalnem življenju sliši na ime Antonije Pušić. Vendar si je ob poplavi raznoraznih (samooklicanih) carjev razširil že tako markantno umetniško ime v Rambo Amadeus Svetski Mega Car. Pravi namreč, da je SMC lahko samo eden.

A RASMC ne bi bil RASMC, če ne bi poleg svojega vratolomnega muziciranja v svojih studijskih izdelkih uporabil na stotine semplov, citatov, predelav in vzorcev. Prav zaradi slednjih se bo morda vsakem novem Rambovem poslušalstvu zdela njegova glasba čudna in nezanimiva, galaktična. Tudi s pridihi Jazza in popolne elektronike. Zato je toplo priporočljiv vsak vnaprejšen obisk katerega izmed njegovih mega-svetskih koncertov. Človek namreč ruši tabuje, meje in še kaj. Tokrat npr. v »Regiment po cesti gre« zavije »Mesečino«, ki jo lahko sicer slišite najčešče pri Bregoviću. Obdela in zremiksa tudi nekaj starejših komadov. Npr. ‘Maroko’ in ‘Vruće pivo’.

Na plošči, ki je sicer zamenjala kar štiri imena in tri ovitke se je obdržalo ime »Oprem dobro« z ovitkom »Opet prvi na top listama«, čeprav bi se na koncu morala imenovati »Turbo folk«.

Ne verjamem, da bo album javno vrtljiv – bo pa nov material zanimivo slišati v živo. 18 komadov je lansiral na disk. Preostanek, ki je odpadel pa je zmetal na domačo stran. Velja tudi za fotografije in ostalo navlako.

Po definiranju besede Turbo Folk, in navedenih primerih, lahko tudi samega avtorja mirno uvrstimo mednje …

Marko PIGAC

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.