Mariza – Transparente

Mariza - Transparente

Mariza – Transparente

distribucija: Dallas


Ko pomislimo na portugalsko kulturo, pomislimo na fado. Čutno glasbo, prežeto z žalostjo, bolečino, nostalgijo, ljubeznijo in srečo. In ko pomislimo na fado, slišimo markantni glas Marize, glas pevke, ki jo označujemo za sodobno Amalio Radrigues in eno največjih ambasadork tradicionalne portugalske glasbe.


Fado je nedvomno največje bogastvo iz skrinje portugalske kulturne zapuščine. Melanholične melodije, prepletene z otožno in čustveno liriko, so v Evropo priplule skupaj s portugalskimi mornarji in se na širnem oceanu pomešale z arabskimi vplivi in afriškimi ritmi. V sodobnih časih pa je fado skoraj sinonim za Lizbono, saj nas spremlja na vsakem koraku po sprehodu po pravljični prestolnici.


Mariza, mozambiška pevka, je to čarobno glasbo spoznavala skupaj z raziskovanjem svoje nove domovine. Pri treh letih se je namreč preselila v Lizbono in med bivanjem v tipičnem lizbonskem predelu Alfama spoznala čare omenjene glasbe, ki jo je več kot uspešno ponesla naprej v svet.


Pevka, ki je poznana predvsem po skupnem nastopu s Stingom na olimpijskih igrah v Atenah (2004) in po oboževanju krvavih bikoborb, je letos izdala že tretji studijski album, ki ga je poimenovala Transparente. Štirinajst skladb je kraljica fada kljub prigovarjanju založb in kritikov zapela izključno v portugalščini. Fado v angleščini pač ne bi bil fado, je prepričana. Poleg čistega vokala igrajo pomembno vlogo predvsem akustični instrumenti, ki služijo bolj za zvočno ozadje, saj je vsa pozornost med poslušanjem osredotočena predvsem na vilinski vokal.


Vsi fado fanatiki, ljubitelji Portugalske in seveda dobre glasbe bodo med poslušanjem aktualnega albuma priznane Marize prepričani, da so odkrili nov glasbeni dragulj …


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.